Κλείσιμο

Η ΕΚΔΟΣΗ BETA ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Επισκεφθείτε την έκδοση BETA της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και πείτε μας τη γνώμη σας!

 
 

Διαδρομή πλοήγησης

 • Αρχική σελίδα
 • Δικαιωματα των κατηγορουμενων σε ποινικη διαδικασια

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Δικαιωματα των κατηγορουμενων σε ποινικη διαδικασια - Τσεχική ∆ηµοκρατία

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση τσεχικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Βάσει του Συντάγματος της Τσεχικής Δημοκρατίας, μπορεί να σας επιβληθεί ποινή μόνον σύμφωνα με τον νόμο και με τον τρόπο που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία. Η εν λόγω νομοθεσία περιλαμβάνει τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠοινικό Κώδικα, τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμο περί δικαιοσύνης ανηλίκων και τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος θεσπίζει τους κανόνες της ποινικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την άσκηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων σας.

Τα παρόντα ενημερωτικά δελτία εξηγούν τι συμβαίνει όταν ένα πρόσωπο θεωρείται ύποπτο ή κατηγορείται για ένα ποινικό αδίκημα. Για πληροφορίες σχετικά με μικρής βαρύτητας αδικήματα, όπως τροχαίες παραβάσεις, για τα οποία επιβάλλεται συνήθως προκαθορισμένη ποινή, βλέπε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔελτίο 5.

Εάν έχετε πέσει θύμα αδικήματος, μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με τα δικαιώματά σας εδώ.


Περίληψη της ποινικής διαδικασίας

Ακολουθεί σύνοψη των συνήθων σταδίων της ποινικής διαδικασίας.


1.             Προπαρασκευαστική διαδικασία

Η προπαρασκευαστική διαδικασία είναι το πρώτο στάδιο της ποινικής διαδικασίας και περιλαμβάνει δύο μέρη:

 • τις διαδικασίες των αρχών που είναι αρμόδιες για την ποινική διαδικασία πριν από την κίνηση ποινικής δίωξης, γνωστές ως στάδιο εξέτασης, και
 • το στάδιο της ανάκρισης, το μέρος της ποινικής δίωξης από την κίνησή της έως την απαγγελία κατηγορίας ή την περάτωση της διαδικασίας με άλλον τρόπο (βλέπε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο Δελτίο 2).

2.             Προκαταρκτική συζήτηση της κατηγορίας

Κατά την προκαταρκτική συζήτηση, το δικαστήριο εξετάζει κατά πόσον η υπόθεση αποσαφηνίστηκε επαρκώς στην προπαρασκευαστική διαδικασία και κατά πόσον η κατηγορία παρέχει κατάλληλη βάση για τη συνέχιση της διαδικασίας. Το δικαστήριο αποφασίζει επίσης εάν είναι αρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης.

3.             Κύρια δίκη

Πρόκειται για το σημαντικότερο μέρος της ποινικής διαδικασίας. Εξετάζονται τα αποδεικτικά στοιχεία και λαμβάνεται απόφαση επί της υπόθεσης. Στο στάδιο αυτό της ποινικής διαδικασίας, ο (οι) κατηγορούμενος (-οι) και κάθε μάρτυρας καθώς και ο (οι) ζημιωθείς (-έντες) εξετάζονται από το δικαστήριο. Η δίκη διεξάγεται δημόσια, προφορικά και στην τσεχική γλώσσα. Εάν δεν μιλάτε τσεχικά, δικαιούστε διερμηνέα.

4.             Διαδικασία έφεσης

Ο κατηγορούμενος, η οικογένειά του, ο δικηγόρος του, η κατηγορούσα αρχή και ο ζημιωθείς έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης εντός 8 ημερών. Εάν ασκηθεί έφεση, το εφετείο επανεξετάζει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στις ποινικές διαδικασίες στα κράτη μέλη και δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση που έχετε κάποιο παράπονο. Στα παρόντα ενημερωτικά δελτία περιέχονται πληροφορίες σχετικά με το πώς και πού μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας.

Κάντε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους για τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο1 – Εξασφάλιση νομικής συμβουλής

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο2 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση ενός αδικήματος και πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης

 • Εξέταση
 • Ανάκριση
 • Προσωρινή κράτηση
 • Απόφαση στην προπαρασκευαστική διαδικασία, κατηγορία
 • Συντομευμένη προπαρασκευαστική διαδικασία

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο3 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της δίκης

 • Δίκη
 • Ποινές δικαιώματα του θύματος

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο4 – Τα δικαιώματά μου μετά την έκδοση απόφασης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο5 – Τροχαίες παραβάσεις και άλλα μικρής βαρύτητας αδικήματα

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης της Τσεχικής Δημοκρατίας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος της Τσεχικής Δημοκρατίας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠληροφορίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝομικές πληροφορίες για όλους


Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Τελευταία επικαιροποίηση: 16/09/2020