Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

 • Főoldal
 • A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban - Dánia

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után. Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott közúti közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos információkat az A link új ablakot nyit meg5. ismertetőben talál.

Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.


A büntetőeljárás összefoglalása

A következőkben összefoglaljuk a büntetőeljárás állandó szakaszait.

 • Minden bűnügyben a rendőrség nyomoz. Ennek része a gyanúsítottak, a sértettek és a tanúk kikérdezése.
 • Ha a rendőrség azt gyanítja, hogy ön bűncselekményt követett el, akkor megvádolják önt. Miután megvádolták, megilletik bizonyos alapvető jogok, például hogy a súlyos bűncselekmények esetében jogi tanácsadást vegyen igénybe.
 • A rendőrség dönt arról, hogy őrizetbe veszik-e önt.
 • Ha súlyos bűncselekményt követett el, akkor azt követően, hogy ismertették az ügyet a bíróval, ön előzetes letartóztatásba helyezhető, amíg nyomozás folyik az ügyben.
 • A nyomozás lezárása után elküldik az ügyet az ügyészségnek, amely dönt arról, hogy ejteni kell-e a vádakat vagy tárgyalást kell-e tartani az ügyben.
 • Ha az ügyészség az ügy folytatása mellett dönt, akkor az ügy rögzített pénzbüntetés megfizetésére vonatkozó fizetési felszólítás kiadásával, vádirat kibocsátásával vagy tájékoztató megbeszélésre történő beidézéssel folytatható.
 • A büntetőügyeket elsőfokú bíróságként a körzeti bíróságok tárgyalják. A bírók száma az ügy súlyosságától, valamint attól függ, hogy ön bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát.
 • A bíróság ítélete ellen általában a fellebbviteli bírósághoz lehet fellebbezést benyújtani. Fellebbezhet az ügye újratárgyalásáért vagy a büntetés ellen.
 • Ha az ön ellen indított eljárást megszüntetik vagy felmentik önt, kártérítésre jogosult az alaptalan fogva tartás miatt.
 • A büntetések letöltésével kapcsolatos tudnivalókról a Dán Büntetés-végrehajtási és Próbaidő-felügyeleti Szolgálat ad tájékoztatást.

További részleteket a büntetőeljárás szakaszairól és az ön jogairól az ismertetőkben olvashat. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatásul szolgálnak.

A büntetőeljárásra, így a rendőrségi nyomozásra, a tárgyalás vádhatóság általi előkészítésére és magára a tárgyalásra vonatkozó szabályokat a dán igazságszolgáltatási törvény szabályozza.

Vegye figyelembe, hogy Grönlandra és a Feröer-szigetekre speciális szabályok vonatkoznak.

A Lisszaboni Szerződés értelmében Dánia az uniós bel- és igazságügyi együttműködésből való kimaradást választotta, ennek következtében nem olyan módon vesz részt az együttműködésben, ahogyan a többi tagállam. Ezért önnek minden ügyben tájékozódnia kell arról, hogy alkalmazandó-e Dániára valamely konkrét uniós szabályozás.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokbeli büntetőeljárásokban, és panasz esetén nem segíthet önnek. Az alábbi ismertetőkből megtudhatja, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

A link új ablakot nyit meg1. Jogi tanácsadás igénybevétele

A link új ablakot nyit meg2. Jogaim bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

 • Előzetes vád, ideértve a kikérdezést
 • Őrizetbe vétel (ideértve az európai elfogatóparancsot)
 • Kötelező előzetes meghallgatás és előzetes letartóztatás
 • Beavatkozó jellegű intézkedések
 • Döntés az ön elleni vádemelésről
 • A védelem felkészülése a tárgyalásra

A link új ablakot nyit meg3. Jogaim a tárgyalási szakasz során

A link új ablakot nyit meg4. Jogaim a tárgyalási szakasz után

A link új ablakot nyit meg5. Közúti közlekedési és egyéb kisebb szabályszegések

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megA dán jogrendszer

A link új ablakot nyit megA jogszabályok teljes szövegének adatbázisa

A link új ablakot nyit megDán ügyvéd keresése

A link új ablakot nyit megInformációk a büntetés letöltéséről:


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 13/08/2019