Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban - Görögország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után.


A büntetőeljárás összefoglalása

Nyomozás / az eljárás megindítása

Az eljárásnak ez a része azzal kezdődik, hogy az ügyész értesül arról, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. Úgy folytatódik, hogy büntetőeljárást indítanak, és azzal végződik, hogy tárgyalásra bocsátják a terheltet, vagy ejtik a vádakat.

E szakasz célja az eset lehető legalaposabb feltárása és annak eldöntése, hogy vannak-e arra utaló meggyőző jelek, hogy a terhelt elkövette a bűncselekményt, és ezért az illetékes bíróság elé állítsák-e tárgyalás céljából vagy sem.

Bírósági tárgyalások

Ebben a szakaszban az ügyet addig tárgyalják, amíg döntésre nem jutnak és ítéletet nem hoznak.

Jogorvoslatok

Ez a kifejezés azokat az eszközöket takarja, amelyeket a jog azért biztosít, hogy az emberek megtámadhassák egy büntetőbíróság határozatát.

Ilyen eszközök a következők:

  • fellebbezés, amelynek célja a ténykérdések vagy a jogkérdések alapján megtámadott határozat módosítása vagy hatályon kívül helyezése;
  • az ügy újratárgyalása, valamint az ítélet megsemmisítése a jogi alapon megtámadott határozat részleges vagy teljes semmissé tétele céljából.

Az eljárás mindezen szakaszairól és az ön jogairól további részleteket az ismertetőkben talál. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak általános tájékoztatási célt szolgálnak.

Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott közúti közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos információkat az A link új ablakot nyit meg5. ismertetőben talál.

Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottság nem játszik szerepet a különböző tagállamokban alkalmazott büntetőügyi eljárásokban, és panasz esetén nem segíthet önnek. Az alábbi ismertetőkben talál információkat arról, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

A link új ablakot nyit meg1 - Jogi tanácsadás igénybevétele

A link új ablakot nyit meg2 -  Jogaim bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során és az ügy bíróság elé utalását megelőzően

  • Előzetes vizsgálat / előzetes bűnügyi nyomozás / bűnügyi nyomozás.
  • Őrizetbe vétel / korlátozó feltételek / előzetes letartóztatás
  • Eljárás a vádtanács előtt
  • Átkutatás, ujjlenyomatok és DNS

A link új ablakot nyit meg3 - Jogaim a bíróság előtt

A link új ablakot nyit meg4 - Jogaim a bíróság határozatának meghozatala után

A link új ablakot nyit meg5 - Közlekedési és egyéb kisebb szabályszegések


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 25/06/2018