Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Drepturile inculpatilor în procedurile penale - Grecia

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini greacă a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de o infracțiune judecată în instanță.


Prezentare generală a procesului penal

Cercetarea / punerea în mișcare a acțiunii penale

Această etapă a procesului începe prin notificarea procurorului cu privire la săvârșirea probabilă a unei infracțiuni, continuă prin punerea în mișcare a acțiunii penale și se încheie fie cu trimiterea inculpatului în judecată, fie cu retragerea învinuirilor.

În această etapă se urmărește să se clarifice cauza atât cât este posibil și să se stabilească dacă există indicii clare că învinuitul a săvârșit fapta și, prin urmare, dacă acesta trebuie sau nu supus judecății instanței competente.

Audieri în instanță

În această etapă, cauza este judecată până la stabilirea și pronunțarea unui verdict.

Căi de atac

Acestea se referă la mijloacele de care dispune prin lege o persoană pentru a ataca hotărârea pronunțată de o instanță penală.

Aceste mijloace sunt următoarele:

  • căile de atac, care vizează modificarea sau anularea hotărârii contestate pe motive de fapt sau de drept;
  • rejudecarea cauzei și casarea hotărârii în vederea anulării parțiale sau integrale a hotărârii atacate pe motive de drept.

Puteți găsi detalii privind toate etapele procesului penal și drepturile dumneavoastră în fișele informative. Aceste informații nu înlocuiesc asistența juridică și servesc exclusiv ca orientări.

Pentru informații privind contravențiile rutiere, pedepsite de obicei printr-o sancțiune fixă, de exemplu o amendă, consultați Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa informativă 5.

Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi aici informații complete cu privire la drepturile dumneavoastră.

Rolul Comisiei Europene

Comisia Europeană nu are niciun rol în procedurile de urmărire penală desfășurate în diferitele state membre și nu vă poate acorda asistență dacă doriți să înaintați o plângere. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

Linkul se deschide într-o fereastră nouă1 – Obținerea de asistență juridică

Linkul se deschide într-o fereastră nouă2 – Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni și înainte de judecarea cauzei în instanță

  • Ancheta preliminară / cercetarea penală preliminară / cercetarea penală
  • Arestarea / Măsuri restrictive / Reținerea în arest preventiv
  • Proceduri în fața Camerei de instrucție
  • Percheziții, amprente și ADN

Linkul se deschide într-o fereastră nouă3 – Drepturile mele în instanță

Linkul se deschide într-o fereastră nouă4 – Drepturile mele după pronunțarea hotărârii de către instanță

Linkul se deschide într-o fereastră nouă5 – Contravenții rutiere și alte delicte minore


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 26/08/2020