Κλείσιμο

Η ΕΚΔΟΣΗ BETA ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Επισκεφθείτε την έκδοση BETA της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και πείτε μας τη γνώμη σας!

 
 

Διαδρομή πλοήγησης

 • Αρχική σελίδα
 • Δικαιωματα των κατηγορουμενων σε ποινικη διαδικασια

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Δικαιωματα των κατηγορουμενων σε ποινικη διαδικασια - Αγγλία και Ουαλία

Η χώρα αυτή βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά

Αυτά τα δελτία ισχύουν μόνο για την Αγγλία και την Ουαλία. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας σε άλλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανατρέξτε στα ξεχωριστά δελτία για την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αυτά τα δελτία επεξηγείται το τι συμβαίνει εάν είστε ύποπτος ή κατηγορείστε για διάπραξη εγκλήματος το οποίο εισάγεται προς εκδίκαση ενώπιον δικαστηρίου. Για πληροφορίες σχετικά με τις μικρής βαρύτητας τροχαίες παραβάσεις, στην περίπτωση των οποίων συνήθως επιβάλλεται πρόστιμο, βλ. Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔελτίο 5.

Εάν είστε θύμα εγκλήματος, μπορείτε να λάβετε πλήρη πληροφόρηση για τα δικαιώματά σας εδώ.


Σύνοψη της ποινικής διαδικασίας

Τα κανονικά στάδια της ποινικής διαδικασίας είναι τα εξής:

 • Η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροαστυνομία διερευνά εάν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα και από ποιον. Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία.
 • Αφού εντοπίσει κάποιον ύποπτο, η αστυνομία, εάν το θεωρεί απαραίτητο, μπορεί να τον συλλάβει και να τον ανακρίνει σχετικά με το αδίκημα.
 • Εάν οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ο ύποπτος μπορεί να είναι ο δράστης του εγκλήματος συμβουλεύονται την Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεισαγγελική αρχή του στέμματος (CPS) για το εάν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες – δηλαδή επίσημες κατηγορίες που δικάζονται ενώπιον δικαστηρίου.
 • Η CPS αποφασίζει ποιες είναι οι κατάλληλες κατηγορίες και επιδίδει επίσημο έγγραφο στον ύποπτο, όπου αναφέρονται οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί.
 • Πριν από τη δίκη, κατά τις ακροάσεις του δικαστηρίου προκύπτει εάν ο κατηγορούμενος θα παραδεχτεί την ενοχή του ή όχι και ελέγχεται εάν η υπόθεση είναι έτοιμη προς εκδίκαση.
 • Ο εισαγγελέας παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη. Ο κατηγορούμενος μπορεί επίσης να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία προς υπεράσπισή του. Οι σοβαρές υποθέσεις δικάζονται από ενόρκους και οι λιγότερο σοβαρές από πταισματοδίκες.
 • Μετά τη διεξαγωγή των αποδείξεων, οι πταισματοδίκες ή οι ένορκοι ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους.
 • Εάν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, ο δικαστής καθορίζει την ποινή.
 • Κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα στάδια της διαδικασίας και τα δικαιώματά σας διατίθενται στα δελτία. Αυτές οι πληροφορίες στοχεύουν στη γενική ενημέρωσή σας και δεν αντικαθιστούν τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου δικηγόρου.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ρόλο στις ποινικές υποθέσεις των κρατών μελών και δεν μπορεί να σας προσφέρει καμία συνδρομή. Σε αυτά τα ενημερωτικά δελτία θα βρείτε πληροφορίες για το πού και πώς μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας.

Για τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ανατρέξτε στους παρακάτω συνδέσμους

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο1 – Εξασφάλιση νομικής συμβουλής

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο2 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση ενός εγκλήματος

 • Διερεύνηση της υπόθεσης και σύλληψη
 • Ανάκριση και απαγγελία κατηγορίας
 • Εμφανίσεις στο δικαστήριο πριν από τη δίκη
 • Προετοιμασία της υπόθεσης πριν από τη δίκη

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο3 - Τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της δίκης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο4 - Τα δικαιώματά μου μετά την ολοκλήρωση της δίκης

 • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατ’ έφεση ακροαματική διαδικασία

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο5 – Τροχαίες παραβάσεις

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕισαγγελική Αρχή του Στέμματος (CPS)

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLiberty Guide to Human Rights (Οδηγός του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Ελευθεριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα)


Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Τα κράτη μέλη που είναι αρμόδια για τη διαχείριση ιστοσελίδων με εθνικό περιεχόμενο προβαίνουν αυτή τη στιγμή στην επικαιροποίηση μέρους του περιεχομένου αυτού του ιστότοπου για να το προσαρμόσουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν στο περιεχόμενο του ιστοτόπου δεν λαμβάνεται ακόμη υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται για ακούσιο σφάλμα και θα γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/12/2016