Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban - Magyarország

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után. Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott kisebb szabálysértésekkel – például közúti közlekedési jogsértésekkel – kapcsolatos információkat az A link új ablakot nyit meg5. ismertetőben talál.

Amennyiben Ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.


A büntetőeljárás szakaszai

Nyomozás: ebben a szakaszban az ügyész felkutatja a bűncselekménnyel kapcsolatos valamennyi bizonyítékot, és dönt arról, hogy vádat emel-e. Ennek részeként az ügyész megkísérli megállapítani a bűncselekmény elkövetőjének személyazonosságát, és megtalálni a bizonyítékokat.

Vádemelés: ebben a szakaszban az ügyész az összegyűjtött bizonyítékok alapján eldönti, hogy szükséges-e további nyomozás, vagy vádat emel. Az ügyész meg is szüntetheti az eljárást.

Elsőfokú bíróság: a bíróság lefolytatja a bizonyítási eljárást (meghallgatja és szembesíti egymással a tanúkat stb.), majd határoz arról, hogy a vádlott bűnös–e a bűncselekmény elkövetésében. Ha igen, büntetést szab ki rá vagy más intézkedést (enyhébb szankciót) alkalmaz vele szemben.

Fellebbezés: a védelem és az ügyészség is fellebbezhet az elsőfokú bíróság határozata ellen. A fellebbezés tárgyában a másodfokú bíróság határoz: az elsőfokú határozatot helyben hagyhatja vagy megváltoztathatja, illetve – az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítása esetén – hatályon kívül helyezheti.

Harmadfokú bíróság: Ha a vádlottat az elsőfokú bíróság felmenti, a másodfokú bíróság azonban elítéli – illetve fordított esetben is –, további fellebbezésre van lehetőség a harmadfokú bírósághoz.

A büntetőeljárás fenti szakaszairól és a saját jogairól az ismertetőkben talál tájékoztatást. Ezek az információk nem helyettesítik az ügyvéddel való konzultációt, és csak iránymutatásként szolgálnak.

Az Európai Bizottság szerepe

Felhívjuk figyelemét, hogy az Európai Bizottság semmilyen szerepet nem játszik a tagállamokon belüli büntetőeljárásokban, és nem segíthet Önnek, amennyiben jogorvoslattal kíván élni. Ezekből az ismertetőkből megtudhatja, hogyan és kinél tehet panaszt.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

A link új ablakot nyit meg1 – Jogi tanácsadás igénybevétele

A link új ablakot nyit meg2 – Jogaim bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

  • Bizonyítás
  • Kényszerintézkedések és egyéb jogkorlátozások
  • Iratismertetés

A link új ablakot nyit meg3 – Jogaim a tárgyalás során

A link új ablakot nyit meg4 – Jogaim a tárgyalás után

A link új ablakot nyit meg5 – Közúti közlekedési jogsértések

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megJogszabálykereső

A link új ablakot nyit megA büntetőeljárásról szóló törvény

A link új ablakot nyit megRendőrség

A link új ablakot nyit megÜgyészség

A link új ablakot nyit megBíróságok


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/04/2017