Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A gyanúsítottak és vádlottak jogai a büntetőeljárásban - Olaszország

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik olyankor, ha valakit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg.


A büntetőeljárás összefoglalása

A következőkben a nagykorúak elleni rendes büntetőeljárás szakaszainak összefoglalása olvasható.

További részleteket az eljárás ezen szakaszairól és az ön jogairól az ismertetőkben olvashat. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatásul szolgálnak.

Az eljárás akkor kezdődik, amikor a rendőrség vagy az ügyész olyan tényről értesül, amely adott esetben szabálysértésnek vagy bűncselekménynek tekinthető.

A nyomozás végeztével az ügyész a büntetőeljárás megindítására vádat emel, kivéve, ha úgy gondolja, hogy az ügyet meg lehet szüntetni.

Azon bűncselekmények esetében, amelyekkel a tanácsban eljáró bíróságnak, az „Assise” bíróságnak (az egyesült királyságbeli Koronabírósághoz és az egyesült államokbeli „Federal Judicial District Court” bíróságokhoz hasonló) vagy egyes esetekben az egyesbíróból álló bíróságnak kell foglalkoznia, az ügyész tárgyalás iránti kérelmet nyújt be az előzetes meghallgatást tartó bírónak.

Miután vége az előzetes meghallgatásnak, a bíró tárgyalásra küldi a terhelt ügyét vagy megszünteti a büntetőeljárást.

Azon bűncselekmények esetében, amelyek az egyesbíróból álló bíróság vagy a békebíró hatáskörébe tartoznak, az ügyész tárgyalásra való idézést vagy közvetlen tárgyalási idézést kézbesít.

Vannak bizonyos különleges eljárások is: az egyszerűsített tárgyalás, a felek által kért szankció (vádalku), az azonnali vagy egyszerűsített ítélethozatal, valamint a büntetőparancs útján folytatott eljárás.

A büntetőeljárásnak rendszerint három szakasza van: az elsőfokú eljárás („Assise” bíróság, tanácsként eljáró bíróság, egyesbíróból álló bíróság, békebíró), a fellebbezés, majd a Semmítőszék (a Legfelsőbb Bíróság) előtti eljárás.

Első fokon összegyűjtenek minden bizonyítékot – tanúvallomásokat és iratokat –, és a szakasz a büntetőjogi felelősség megállapításával vagy felmentéssel zárul.

Ön fellebbezhet az elsőfokú ítélet ellen.

A fellebbviteli bíróság a határozatával: helyben hagyja az elsőfokú ítéletet; részben vagy egészben megváltoztatja azt; vagy hatályon kívül helyezi az ítéletet, és az ügyet visszautalja az első bírónak.

A fellebbviteli bíróság határozatát ön úgy támadhatja meg, hogy kérelmet nyújt be a Semmítőszékhez (a Legfelsőbb Bírósághoz).

A Semmítőszék ítéletet hirdet, amelyben kijelentheti, hogy a kérelem nem elfogadható, vagy hogy a kérelmet elutasítja, vagy akár hatályon kívül is helyezheti az ítéletet, egyrészt az ügy visszautalása nélkül, másrészt pedig annak a bírónak történő visszautalással, aki a tárgyalást tartotta.

Miután az ítélkezés minden szakasza véget ért, az ítélet jogerőre emelkedik. Ha büntetőjogi felelősséget állapítottak meg és büntetést szabtak ki, akkor a büntetés ezen a ponton végrehajthatóvá válik.

További részleteket az eljárás ezen szakaszairól és az ön jogairól az ismertetőkben olvashat. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatási célt szolgálnak.

Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott kisebb szabálysértésekkel, például közúti közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információkat az A link új ablakot nyit meg5. ismertetőben talál.

Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokon belüli büntetőeljárásokban, és panasz esetén nem segíthet önnek. Az alábbi ismertetőkben talál információkat arról, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

A link új ablakot nyit meg1 – Jogi tanácsadás igénybevétele

A link új ablakot nyit meg2 – Jogaim a bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

  • Bizonyíték keresése
  • Kihallgatás
  • Letartóztatás, őrizetbe vétel, vizsgálati fogság és európai elfogatóparancs
  • Az előzetes nyomozás vége és a tárgyalás előtti meghallgatás

A link új ablakot nyit meg3 – Jogaim a tárgyalási szakasz során

A link új ablakot nyit meg4 – Jogaim a tárgyalási szakasz után

A link új ablakot nyit meg5 – Közúti közlekedési és egyéb kisebb szabálysértések

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztérium

A link új ablakot nyit megÁltalános jogi kérdések

A link új ablakot nyit megBüntetőjogi kérdések

A link új ablakot nyit megBüntetőjogászok Olaszországi Kamarái

A link új ablakot nyit megEmberi jogok


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 24/02/2020