5 – A közúti közlekedési szabályok megsértése és egyéb kisebb súlyú jogsértések

This page has been machine translated and its quality cannot be guaranteed.

The quality of this translation has been assessed as: unreliable

Do you consider this translation useful?


A közlekedési szabálysértésekkel a közúti közlekedési szabályzat foglalkozik, amely az alkoholfogyasztáshoz, a sebesség-bűncselekményhez és a baleset esetén viselkedéshez kapcsolódó bűncselekményekre is kiterjed.

Melyek az alkoholfogyasztással kapcsolatos bűncselekmények?

Az aránynak differenciálni kell. Az az alapkamatláb, amelyből az alkoholfogyasztás válik büntetendővé, a vérben 0,5 g/liter, egyes gépkocsivezetők esetében pedig 0.5–0,2 g/l a véré (vezetői engedélyre pályázó, vészhelyzetben közlekedő járművezetőknek, a fizetett személyszállításhoz használt járművezetőknek stb.). Ebből az arányból a rendőrségi bíróság illetékes (súlyos jogsértés), a maradék pedig legalább 1,2 g/l vérrel, vagyis az a küszöb, amelytől a büntetőbíróság illetékes (bűncselekmény).

A törvény a mérgezések egyértelmű jeleinek esetére is rendelkezik. Ha kevesebb, mint 0.5 gramm/liter vérrel rendelkezik, de egyértelmű jelei vannak, akkor úgy kell tekinteni, mintha legalább 0,5 g/l vérrel rendelkezett volna. Ehhez hasonlóan a literenkénti 0,5 és 1.2 gramm közötti mennyiségű vér esetében, de az ittas vezetés egyértelmű jeleinek jelenlétében, a kezelés úgy történik, mintha legalább 1,2 g/l lenne a vér esetében.

Milyen szankciókat vet fel?

A következő mondatok lehetnek: a bebörtönzés, a bírság, a gépjárművezetés tilalma (ideiglenes, végleges, azonnali visszavonás) vagy elkobzás. A büntetések a bűncselekmény súlyának függvényében változnak.

Mik azok a sebességbűncselekmények?

A következő három bűncselekményről van szó:

Az egyszerű összefoglaló

Minden olyan túllépésre vonatkozik, amely nem tartozik egy másik kategóriába. Az egyszerű összefoglaló büntetése a bírság megfizetése lesz, és az ügyet megszüntetik.

Súlyos jogsértés

A szankció bírság (25–500 EUR).

Nagy sebességű bűncselekmény (csak az első súlyos jogsértést követően ismételt jogsértés esetén)

A szankció bírság (500–10,000 EUR), szabadságvesztés-büntetés (8–3 év) vagy e büntetés egyike.

További részletekért lásd a gyorshajtásra vonatkozó küszöbértékeket és azok súlyosság szerinti súlyosságát, konzultációt folytat A link új ablakot nyit mega fenntartható fejlődéssel és az infrastruktúrával foglalkozó minisztériumon belül – Közlekedési Minisztérium

A baleset milyen magatartással függ össze baleset esetén?

A szökés veszélye

Baleset esetén (a sérülés jellegétől vagy jelentőségétől függetlenül) mindaddig a baleset helyszínén kell maradnia, amíg az összes megállapításra nem kerül sor, ellenkező esetben Ön szivárogni fog.

Szivárgás esetén előfordulhat, hogy fennáll a veszélye a szabadságvesztésnek, a pénzbírságnak és a vezetési tilalomnak.

A kockázatnak kitett személyek támogatásának elmulasztása

A veszélyben lévő személy segítésének elmulasztása büntetendő, ha az Ön vagy más személy súlyos veszélyeztetése nélkül szándékosan tartózkodik vagy tartózkodik egy olyan személytől, aki súlyos kockázatnak van kitéve, vagy azért, mert ott azonosították, vagy hogy a segítségnyújtást kérő személy leírja a helyzetet.

Ha Ön nem nyújt be veszélyeztetett személyt, 251 és öt év közötti szabadságvesztés és 10,000 EUR és EUR közötti összegű bírság, vagy csak az egyik büntetés szabható ki.

Nem szándékos kitörés, sérülések és emberölés.

Az ügyet a bíróság előtt újabb, nem kereskedelmi ügyekben fogják kezelni.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megKözlekedési Osztály, gyorshajtás


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 10/09/2019