5 – Kršitve cestnoprometnih predpisov in drugih prekrškov

This page has been machine translated and its quality cannot be guaranteed.

The quality of this translation has been assessed as: unreliable

Do you consider this translation useful?


Prometni prekrški se obravnavajo v cestnoprometnih predpisih, kar vključuje kazniva dejanja, povezana z uživanjem alkohola, prekrški in prekrški v primeru nesreče.

Katera kazniva dejanja so povezana z uživanjem alkohola?

Stopnjo bi bilo treba razlikovati. Osnovna stopnja, od katere postane kaznivo uživanje alkohola, je 0,5 g na liter krvi, pri nekaterih kategorijah voznikov pa 0,5 g na 0,2 g na liter krvi (kandidati za vozniško dovoljenje, nujni vozniki, vozniki vozil, ki se uporabljajo za plačan prevoz oseb itd.). Na podlagi te stopnje je pristojno policijsko sodišče (resna kršitev), preostanek pa je do 1,2 g na liter krvi, to je prag, od katerega postane kazensko sodišče pristojno (kaznivo dejanje).

Zakon določa tudi jasne znake zastrupitve. Če imate stopnjo manj kot 0,5 g na liter krvi, vendar imate jasne znake vaše vrste, boste obravnavani, kot da bi imeli vsaj 0,5 g krvi na liter. Podobno bo pri stopnji med 0,5 in 1,2 g krvi, vendar ob prisotnosti očitnih znakov vožnje pod vplivom alkohola, zdravljenje vsaj 1,2 g na liter krvi.

Kakšne kazni tvegate?

Imate lahko naslednje stavke: zaporna kazen, denarna kazen, prepoved vožnje (začasni, dokončni, takojšnji odvzem) ali zaplemba. Kazni se razlikujejo glede na resnost kaznivega dejanja.

Kaj so prekrški?

Obstajajo tri kazniva dejanja, povezana s hitrostjo:

Preprost povzetek

To se nanaša na vsako prekoračitev, ki ne spada v drugo kategorijo. Kazen za preprosto skrajšano sankcijo bo plačilo globe in postopek se bo končal.

Resna kršitev

Denarna kazen bo denarna kazen (25 EUR do 500 EUR).

Kaznivo dejanje visoke hitrosti (samo v primeru ponovne kršitve po prvi hudi kršitvi)

Kazen bo denarna kazen (500 EUR do 10,000 EUR) in kazen zapora (od 8 dni do 3 let) ali ena od teh kazni.

Več podrobnosti je na voljo v Ministrstvu za trajnostni razvoj in Povezava se odpre v novem oknuinfrastrukturo – Department of Transport (Ministrstvo za trajnostni razvoj in infrastrukturo).

Katera kazniva dejanja so povezana z ravnanjem v primeru nesreče?

Kaznivo dejanje pobega

V primeru nesreče (ne glede na naravo ali pomembnost poškodbe) morate ostati na kraju nesreče, dokler ne pride do vseh ugotovitev, sicer ste storili puščanje.

V primeru uhajanja lahko tvegate zaporno kazen, globo in prepoved vožnje.

Nezagotavljanje pomoči ogroženim osebam

Nezagotavljanje pomoči osebi v nevarnosti je kaznivo, če se je brez resne nevarnosti za vas ali drugo osebo namerno vzdržalo ali zagotavljalo pomoč osebi, ki je izpostavljena resnemu tveganju, bodisi zato, ker ste ga identificirali, bodisi ker so to opisali tisti, ki zaprosijo za pomoč.

Če oseba ni v pomoč osebi v nevarnosti, vas lahko kaznuje z zaporom od osmih dni do petih let ter z denarno kaznijo od 251 do 10,000 EUR ali ene od teh kazni.

Nehoteno pihanje in poškodbe ter uboj.

Zadeva se obravnava kot druga zadeva, ki ni v veljavi pred sodiščem.

Sorodne povezave

Povezava se odpre v novem oknuOddelek za promet, prekoračitev dovoljene hitrosti


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 10/09/2019