Recorrido de navegación

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Drepturile inculpatilor în procedurile penale - RomâniaAceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau învinuită de comiterea unei infracțiuni judecate în instanță. Pentru informații privind contravențiile rutiere, pedepsite de obicei printr-o sancțiune fixă, de exemplu o amendă, consultați Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa informativă 5.

Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi aici informații complete cu privire la drepturile dumneavoastră.

Prezentarea generală a procedurii penale

În România, procedura penală constă în trei etape: cercetarea penală, procesul în instanță și executarea hotărârilor judecătorești.

  • Cercetarea penală este prima etapă a procedurii penale. Aceasta urmărește strângerea de probe concludente și este efectuată de către procuror și de organele de cercetare penală, poliția judiciară sau organismele speciale de cercetare. După finalizarea cercetării penale și în funcție de constatările acesteia, se decide neînceperea urmăririi penale sau trimiterea în justiție a învinuitului printr-un rechizitoriu emis de procuror.
  • Procesul în instanță este cea de-a doua etapă a procedurii penale. Acesta este deschis numai atunci când, în urma cercetării penale, procurorul decide trimiterea în justiție a învinuitului. Procesul este public. Instanța (judecătorul) conduce în mod direct toate acțiunile necesare în această etapă și ia contact direct cu probele. Toate probele pot fi discutate de către părți, procuror, instanță și avocat. La încheierea procesului, judecătorul pronunță hotărârea.
  • Executarea hotărârii judecătorești este cea de-a treia și ultima etapă a procedurii penale. Aceasta începe după proces, atunci când instanța pronunță o hotărâre definitivă de condamnare, și include întreaga procedură de punere în aplicare a hotărârii (emiterea mandatului de arestare și de detenție în vederea executării pedepsei privative de libertate, emiterea ordinului de executare a pedepsei privative de libertate, emiterea ordinului prin care i se interzice inculpatului să părăsească țara etc.).

Puteți găsi mai multe informații privind etapele procedurii penale și drepturile dumneavoastră în fișele informative. Aceste informații nu înlocuiesc asistența juridică și servesc numai ca orientări.

Rolul Comisiei Europene

Comisia Europeană nu are niciun rol în procedura penală din statele membre și nu vă poate acorda asistență dacă doriți să faceți plângere. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

Linkul se deschide într-o fereastră nouă1 – Obținerea de asistență juridică

Linkul se deschide într-o fereastră nouă2 – Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni

  • Începerea cercetării penale și interogarea învinuitului
  • Limitarea dreptului la liberă circulație și privarea de libertate
  • Strângerea probelor de către acuzare și apărare
  • Accesul la probe pe parcursul cercetării și urmăririi penale

Linkul se deschide într-o fereastră nouă3 – Drepturile mele în timpul procesului

Linkul se deschide într-o fereastră nouă4 – Drepturile mele după proces

Linkul se deschide într-o fereastră nouă5 – Contravențiile rutiere și alte delicte minore

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăMinisterul Public

Linkul se deschide într-o fereastră nouăMinisterul Justiției

Ghid privind drepturile procedurale ale persoanelor suspecte sau acuzate: dreptul la informare și dreptul la traducere și interpretare - 
Versiunea în limba românăPDF(2867 Kb)ro
Versiunea în limba englezăPDF(1740 Kb)en


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 30/03/2018