3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

Save as PDF

Fellebbezhetek az ítélet ellen?

A bírósági eljárásban részt vevő félként az ítélethozataltól számított 30 napon belül az ítélettel szemben fellebbezést nyújthat be a körzeti bíróság előtt.

Milyen jogok illetnek meg az ítélethozatal után?

Jogában áll az elítélt elkövető börtönből való korai szabadságra bocsátásáról értesítést kapni, amennyiben ezt az eljárás során kérte.

Jogosult vagyok-e segítségre illetve védelemre a bírósági eljárás után? Mennyi ideig?

A büntetőeljárás menete nem befolyásolja, hogy milyen hosszú ideig részesülhet áldozatsegítő szolgáltatásokban. A büntetőeljárás befejezését követően konkrét időbeli korlát nélkül továbbra is igénybe veheti az áldozatsegítő szolgálatokat.

Milyen tájékoztatást kapok, ha az elkövetőt elítélik?

Tájékoztatást kap a bírósági ítéletről, amely meghatározza a vádlottal szemben kiszabott büntetés hosszát. Kérésére értesíteni fogják az elítélt elkövető börtönből való korai szabadságra bocsátása esetében.

Kapok-e arról tájékoztatást, ha az elkövetőt szabadon bocsátják (beleértve a korai vagy feltételes szabadságra bocsátást), vagy megszökik a börtönből?

Amennyiben azt a kihallgatása során kérte, értesíteni fogják, ha az elítéltet szabadon bocsátják, vagy ha az elítélt megszökik a börtönből.

Részt veszek-e majd a szabadlábra helyezéssel vagy a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntések meghozatalában? Tehetek-e például nyilatkozatot, vagy nyújthatok-e be fellebbezést?

A korai szabadságra bocsátás iránti eljárás során megkérhetik, hogy ismertesse az álláspontját, az ilyen határozatokkal szemben azonban nem nyújthat be fellebbezést.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 02/10/2018