Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények sérterttjeinek jogai a büntetőeljárásban - Magyarország


Ön akkor tekinthető bűncselekmény áldozatának, ha valamilyen sérelem érte egy olyan cselekmény eredményeképp, ami a magyar jogszabályok szerint bűncselekmény, így például ha megsebesült, ha megrongáltak vagy elloptak valamely tulajdonát képező tárgyat stb. Mint a bűncselekmény áldozata, Ön különböző jogokkal bír a jogszabályi rendelkezések értelmében a bírósági eljárás (tárgyalás) előtt, alatt és után is. Büntetőeljárási jogairól és kötelezettségeiről az eljárás szakaszától függően felvilágosítást kérhet a nyomozó hatóságtól, az ügyésztől, illetve a bíróságtól.

Magyarországon a büntetőeljárás a nyomozással kezdődik. A nyomozást általában a rendőrség végzi az ügyész felügyelete alatt. A nyomozás befejezését követően az ügyész dönt arról, hogy vádat emel és az ügy bíróság elé kerül, vagy az ügy a nyomozássl lezárásra kerül, amennyiben ha nincs elegendő bizonyíték, illetve büntethetőséget kizáró, megszüntető ok kerül megállapításra.

Ha az ügy a bíróság elé kerül, a bíróság megvizsgálja az összegyűjtött bizonyítékokat, és eldönti, hogy a vádlott bűnös-e vagy sem. A magyar büntetőeljárásban – kivéve néhány eljárási formát – a bíróság nyilvános tárgyaláson közvetlenül is meggyőződik a bizonyítékokról, ezért Önt a bírósági tárgyalásra is megidézhetik és tanúként hallgathatják ki. Ha a bíróság a vádlottat bűnösnek találja, elítéli, és büntetést szab ki rá, illetve felmenti, hanem találja bűnösnek.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

A link új ablakot nyit meg1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

A link új ablakot nyit meg2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

A link új ablakot nyit meg3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

A link új ablakot nyit meg4 - Kártérítés

A link új ablakot nyit meg5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 27/02/2018