Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

  • Prima pagină
  • ...
  • Drepturile victimelor criminalității în cadrul procedurilor penale

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Drepturile victimelor criminalității în cadrul procedurilor penale - Republica Cehă


Se consideră că sunteți „parte vătămată” [poškozený - termen utilizat în Codul de Procedură Penală (trestní řád) pentru a desemna victima unei infracțiuni] dacă ați suferit un prejudiciu în urma unei acțiuni considerate a fi o infracțiune (trestní zákon) conform Codului Penal. Acest prejudiciu poate lua diverse forme, de exemplu, provocarea unor daune sau furtul unui obiect. În calitate de parte vătămată aveți anumite drepturi legale înainte, în timpul și după încheierea procedurilor judiciare.

Procedurile penale din Republica Cehă încep cu verificarea faptelor și efectuarea unei anchete. În această etapă a procedurii, poliția desfășoară anchete sub supravegherea Ministerului Public. În cazul în care în această etapă a procedurii sunt colectate suficiente probe care să demonstreze că a fost săvârșită o infracțiune și că aceasta a fost săvârșită de o anumită persoană, procurorul emite o decizie de începere a urmăririi penale, iar, ulterior, dosarul este trimis în instanță. În cadrul procedurii judiciare, care este o etapă a procedurii penale, instanța examinează probele și, pe baza acestora, stabilește dacă pârâtul este vinovat sau nevinovat. În cazul în care instanța constată că pârâtul este vinovat de săvârșirea infracțiunii, aceasta îi impune pârâtului o sancțiune. În cazul în care instanța constată nevinovăția pârâtului, acesta este achitat. Procedura penală poate continua pe baza recursului introdus în fața unei instanțe superioare, în cazul în care ați formulat o cerere pentru acordarea de despăgubiri.

Dacă sunteți parte vătămată, puteți participa la procedurile penale în orice etapă.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

Linkul se deschide într-o fereastră nouă1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

Linkul se deschide într-o fereastră nouă2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

Linkul se deschide într-o fereastră nouă3 - Drepturile pe care le am după proces

Linkul se deschide într-o fereastră nouă4 - Despăgubiri

Linkul se deschide într-o fereastră nouă5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 16/09/2020