Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények sérterttjeinek jogai a büntetőeljárásban - Finnország


Ön akkor tekinthető egy bűncselekmény áldozatának, ha olyan cselekmény vagy mulasztás áldozata, amely a finn jog szerint bűncselekménynek minősül. Bűncselekmény áldozataként Ön bizonyos jogokkal rendelkezik a bírósági eljárás előtt, közben és után.

Finnországban a büntetőeljárás az előzetes nyomozással kezdődik, amelyet általában a rendőrség folytat le. Ebben a szakaszban állapítják meg, ténylegesen követtek-e el bűncselekményt, milyen körülmények között került erre sor, és azonosítják az érintett feleket. Szintén megvizsgálják a bűncselekménnyel okozott sérülés vagy kár mértékét, illetve az Ön, mint áldozat által benyújtott igényeket.

Amennyiben elegendő bizonyíték van arra, hogy bűncselekményt követtek el, az ügyész vádat emel és a bíróság elé terjeszti az ügyet. A tárgyalás során a bíróság megvizsgálja a bizonyítékokat, és a feltételezett elkövetőt elítéli vagy felmenti. A büntetőeljárás folytatódhat, ha a felek valamelyike fellebbezéssel fordul a felsőbb bíróságok valamelyikéhez.

A következő linkeken további tájékoztatást talál.

A link új ablakot nyit meg1 – Jogaim bűncselekmény áldozataként

A link új ablakot nyit meg2 – Bűncselekmény miatti feljelentés és jogaim a nyomozás vagy bírósági eljárás során

A link új ablakot nyit meg3 – Jogaim a bírósági eljárást követően

A link új ablakot nyit meg4 – Kártérítés

A link új ablakot nyit meg5 – A támogatáshoz és segítséghez való jogom


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 05/02/2021