Κλείσιμο

Η ΕΚΔΟΣΗ BETA ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Επισκεφθείτε την έκδοση BETA της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και πείτε μας τη γνώμη σας!

 
 

Διαδρομή πλοήγησης

  • Αρχική σελίδα
  • ...
  • Δικαιωματα των θυματων αξιοποινων πραξεων στο πλαισιο ποινικων διαδικασιων

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Δικαιωματα των θυματων αξιοποινων πραξεων στο πλαισιο ποινικων διαδικασιων - Μάλτα

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση μαλτέζικα αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά


Θεωρείστε θύμα αξιόποινης πράξης εάν έχετε υποστεί βλάβη, π.χ. σωματική βλάβη, περιουσιακή ζημία ή απώλεια κ.λπ., ως αποτέλεσμα ενός περιστατικού το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Ως θύμα αξιόποινης πράξης, ο νόμος σάς παρέχει ορισμένα ατομικά δικαιώματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ακροαματική διαδικασία (δίκη).

H ποινική διαδικασία στη Μάλτα αρχίζει με τη διαδικασία διερεύνησης του αδικήματος. Ανάλογα με τη φύση του αδικήματος, η διερεύνηση διενεργείται από την αστυνομία ή από αρμόδιο κατώτερο δικαστή.

Για λιγότερο σοβαρά αδικήματα (αδικήματα που τιμωρούνται με πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης μικρότερη των έξι μηνών), η διερεύνηση διενεργείται από αστυνομικό. Εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του δράστη, ο αστυνομικός παραπέμπει την υπόθεση ενώπιον του Court of Magistrates (Κατώτερο δικαστήριο) και αναλαμβάνει τον ρόλο του εισαγγελέα κατά την εκδίκασή της. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία και, στη συνέχεια, καταδικάζει ή απαλλάσσει τον φερόμενο ως δράστη. Σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης, η επιβλητέα ποινή καθορίζεται από τον ίδιο δικαστή.

Για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα, αρμόδιοι για τη διερεύνηση είναι οι κατώτεροι δικαστές. Εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του δράστη, ο αρμόδιος για τη διερεύνηση κατώτερος δικαστής παραπέμπει την υπόθεση ενώπιον του Court of Magistrates. Το Court of Magistrates εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία και, εφόσον κρίνει ότι αυτά επαρκούν, παραπέμπει την υπόθεση ενώπιον του γενικού εισαγγελέα. Ο γενικός εισαγγελέας με τη σειρά του παραπέμπει την υπόθεση σε δίκη ενώπιον του Criminal Court (Ποινικό Δικαστήριο). Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας προβαίνει στην άσκηση δίωξης σε βάρος του δράστη ενώπιον δικαστή και σώματος ενόρκων. Οι ένορκοι αποφασίζουν επί της ενοχής του δράστη. Εάν ο δράστης κριθεί ένοχος, ο δικαστής καθορίζει την επιβλητέα ποινή.

Τα ακόλουθα ενημερωτικά δελτία σας καθοδηγούν στα διάφορα στάδια από τα οποία θα διέλθει η υπόθεσή σας, περιγράφοντας τα δικαιώματά σας Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροκατά τη διερεύνηση του αδικήματος, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροκατά τη διάρκεια της δίκης ή Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρομετά την πρωτοβάθμια διαδικασία. Μπορείτε επιπλέον να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροβοήθεια και στήριξη που μπορείτε να λάβετε.


Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Τελευταία επικαιροποίηση: 20/12/2016