Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények sérterttjeinek jogai a büntetőeljárásban - Málta

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata máltai nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.


Akkor tekintenek valakit bűncselekmény áldozatának (sértettjének), ha egy nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősülő esemény eredményeképp sérelem érte, pl. sérülést szenvedett, megrongálták vagy eltulajdonították valamely vagyontárgyát stb. Bűncselekmény áldozataként a törvény bizonyos egyéni jogokat biztosít az ön számára a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után.

A büntetőeljárás Máltán a bűncselekmény nyomozásával kezdődik. A bűncselekménytől függően a nyomozást a rendőrség vagy nyomozási bíró végzi.

A kisebb súlyú bűncselekmények (pénzbüntetéssel vagy hat hónapnál rövidebb szabadságvesztéssel büntetett bűncselekmények) ügyében rendőrtiszt nyomoz. Ha elegendő bizonyíték van az elkövető ellen, a rendőrtiszt a törvényszék elé viszi az ügyet tárgyalásra és vádlóként lép fel a bíróság előtt. A tárgyalási szakban egy bíró megvizsgálja a bizonyítékokat, majd megállapítja a feltételezett elkövető büntetőjogi felelősségét, vagy felmenti őt. Ha megállapítják az elkövető büntetőjogi felelősségét, ugyanaz a bíró meghatározza a kiszabandó büntetést is.

Minden más bűncselekmény esetén nyomozási bírók folytatják le a nyomozást. Ha elegendő bizonyíték van az elkövető ellen, a nyomozási bíró a törvényszék elé viszi az ügyet. A törvényszék megvizsgálja a bizonyítékokat, és ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, megküldi az ügyet a főügyésznek. A főügyész ezt követően a büntetőbíróság elé viszi az ügyet tárgyalásra. A bíró és esküdtszék előtt lefolytatott tárgyalás során egy ügyész képviseli a vádat az elkövető ellen. Az esküdtszék dönt arról, hogy az elkövető bűnös-e. Ha az elkövetőt bűnösnek találják, a bíró meghatározza a kiszabandó büntetést.

A következő ismertetők végigvezetik önt az eljárás különböző lépésein, és leírják az önt A link új ablakot nyit mega bűncselekmény nyomozása során, a A link új ablakot nyit megtárgyalási szakaszban vagy az A link új ablakot nyit megelső tárgyalást követően megillető jogokat. Részletesebben olvashat arról is, hogy milyenA link új ablakot nyit meg segítséget és támogatást kaphat.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 20/12/2016