Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények sérterttjeinek jogai a büntetőeljárásban - Észak-Írország


Ha Ön bűncselekmény sértettjévé vált, a jog bizonyos egyéni jogokat biztosít Önnek a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után. Igénybe vehet többféle segítséget is, és esetleg kártérítést igényelhet a bűncselekménnyel okozott kárért.

Észak-Írországban a büntetőeljárás nyomozással kezdődik, amelynek során a rendőrség összegyűjti a bizonyítékokat. Miután a rendőrség befejezte a nyomozást, az ügyet átadják az ügyészségnek. Az ügyész azt vizsgálja, hogy van-e elég olyan bizonyíték a gyanúsított ellen, amely megalapozhatja az elítélését, és hogy szolgálná-e a közérdeket az ellene történő vádemelés. Ha az ügyész úgy dönt, hogy vádemelésre nincs szükség, az ügyet lezárják. Egyéb esetben az ügyész tárgyalásra készíti elő az ügyet, és a bíróságnál vádat emel. Ön mindkét esetben tájékoztatást kap az ügyészi döntésről, és ha az ügy bíróságra kerül, akkor értesítik a tárgyalás időpontjáról.

Kevésbé súlyosan büntetendő cselekmények esetén az ügyet a békebíróság (Magistrates’ Court) tárgyalja. Súlyosabb bűncselekmények esetén (például nemi erőszak vagy rablás) az ügyet a koronabíróság (Crown Court) tárgyalja bíró és esküdtszék vezetésével. Az esküdtszék 12 olyan személyből áll, akiket véletlenszerűen választanak ki a választói névjegyzékből, és akik a tárgyalás során előadott bizonyítékok alapján eldöntik, hogy a vádlott bűnös-e. A tárgyalás során a bíró dönt a jogkérdésekben, például arról, hogy egy adott bizonyíték előadható-e vagy sem. A tárgyalás végén, ha az esküdtszék a vádlottat bűnösnek találta, a bíró hoz ítéletet a jogszabály szerinti büntetésről.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat

A link új ablakot nyit meg1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

A link új ablakot nyit meg2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

A link új ablakot nyit meg3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

A link új ablakot nyit meg4 - Kártérítés

A link új ablakot nyit meg5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 14/03/2019