Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények sérterttjeinek jogai a büntetőeljárásban - Észak-Írország

Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.


Ha Ön bűncselekmény sértettjévé vált, a jog bizonyos egyéni jogokat biztosít Önnek a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után. Igénybe vehet többféle segítséget is, és esetleg kártérítést igényelhet a bűncselekménnyel okozott kárért.

Észak-Írországban a büntetőeljárás nyomozással kezdődik, amelynek során a rendőrség összegyűjti a bizonyítékokat. Miután a rendőrség befejezte a nyomozást, az ügyet átadják az ügyészségnek. Az ügyész azt vizsgálja, hogy van-e elég olyan bizonyíték a gyanúsított ellen, amely megalapozhatja az elítélését, és hogy szolgálná-e a közérdeket az ellene történő vádemelés. Ha az ügyész úgy dönt, hogy vádemelésre nincs szükség, az ügyet lezárják. Egyéb esetben az ügyész tárgyalásra készíti elő az ügyet, és a bíróságnál vádat emel. Ön mindkét esetben tájékoztatást kap az ügyészi döntésről, és ha az ügy bíróságra kerül, akkor értesítik a tárgyalás időpontjáról.

Kevésbé súlyosan büntetendő cselekmények esetén az ügyet a békebíróság (Magistrates’ Court) tárgyalja. Súlyosabb bűncselekmények esetén (például nemi erőszak vagy rablás) az ügyet a koronabíróság (Crown Court) tárgyalja bíró és esküdtszék vezetésével. Az esküdtszék 12 olyan személyből áll, akiket véletlenszerűen választanak ki a választói névjegyzékből, és akik a tárgyalás során előadott bizonyítékok alapján eldöntik, hogy a vádlott bűnös-e. A tárgyalás során a bíró dönt a jogkérdésekben, például arról, hogy egy adott bizonyíték előadható-e vagy sem. A tárgyalás végén, ha az esküdtszék a vádlottat bűnösnek találta, a bíró hoz ítéletet a jogszabály szerinti büntetésről.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat

A link új ablakot nyit meg1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

A link új ablakot nyit meg2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

A link új ablakot nyit meg3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

A link új ablakot nyit meg4 - Kártérítés

A link új ablakot nyit meg5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 14/03/2019