Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

  • Prima pagină
  • ...
  • Drepturile victimelor criminalității în cadrul procedurilor penale

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Drepturile victimelor criminalității în cadrul procedurilor penale - România


Ești considerat victimă a unei infracțiuni dacă ai suferit un prejudiciu fizic, moral sau material, ca urmare a unui incident considerat infracțiune conform legislației naționale în vigoare. Sunt considerate victime ale unei infracțiuni și membrii familiei unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni și care au suferit prejudicii în urma decesului persoanei respective.

În calitate de victima a infracțiunilor, legea îți conferă anumite drepturi înainte, în timpul și la finalul procesului penal.

Primele doua faze ale procesului penal în România sunt: urmarirea penală și judecata (procesul). În timpul urmăririi penale, organele de cercetare penală, sub supravegherea procurorului, cercetează cazul, adună dovezi în scopul găsirii făptuitorului. La finalul urmăririi penale, poliția trimite cazul la parchet, odată cu toate datele și dovezile adunate la dosar. După primirea dosarului, procurorul de caz analizează cazul și decide dacă acesta merge în următoarea fază, respectiv judecată sau dacă dosarul trebuie închis.

Odată ce dosarul ajunge în fața instanței de judecată, completul de judecători examinează faptele și audiază persoanele implicate pentru a stabili vinovăția inculpatului. Odată stabilită vinovăția, făptuitorul primește o pedeapsă. Dacă instanța apreciază că învinuitul nu este vinovat, atunci acesta este eliberat.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie:

Linkul se deschide într-o fereastră nouă1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

Linkul se deschide într-o fereastră nouă2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

Linkul se deschide într-o fereastră nouă3 - Drepturile pe care le am după proces

Linkul se deschide într-o fereastră nouă4 - Despăgubiri

Linkul se deschide într-o fereastră nouă5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 04/10/2019