Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kis értékű követelések - Franciaország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

1 A kis értékű követelésekre vonatkozó speciális eljárás létezése

Franciaországban a járásbíróság (tribunal d’instance) és a helyi bíróság (juridiction de proximité) előtt zajló, az ügykezelő irodába történő bejelentés néven ismert, kis értékű követelések érvényesítésére irányuló egyszerűsített eljárásra a polgári perrendtartás 843. és 844. cikkében foglalt rendelkezések vonatkoznak. Az eljárás egy szóbeli vagy írásbeli nyilatkozatnak a hatáskörrel rendelkező bíróság ügykezelő irodáján történő megtételével vagy ezen irodához történő intézésével indul meg. Az ügykezelő iroda tértivevényes ajánlott levéllel beidézi a feleket a tárgyalásra. A tárgyaláson a bíróság kísérletet tesz a felek kibékítésére, és a felek egyetértésével békéltetőt rendelhet ki. Amennyiben nem születik egyezség, az eljárás folytatódik. A jogi képviselet nem kötelező. A feleket képviselheti házastársuk, élettársuk, a velük polgári együttélési szerződést kötött személy, a szüleik, közvetlen vagy oldalági rokonaik, illetve munkavállalóik.

1.1 Az eljárás alkalmazási köre, küszöbérték

A követelés nem haladhatja meg a 4 000 eurót, és annak az érintett járás- vagy helyi bíróság hatáskörébe kell tartoznia.

1.2 Az eljárás alkalmazása

Az ügykezelő irodába történő bejelentésre irányuló eljárás opcionális.

Az ügykezelő irodába történő bejelentésre irányuló eljárás nem alakítható át rendes eljárássá.

1.3 Nyomtatványok

A formanyomtatvány használata nem kötelező, mivel az ügykezelő irodában a bejelentés szóban is megtehető. Létezik ugyanakkor olyan formanyomtatvány, amely a bíróság elé utalást szolgálja. A 10-0099. sz. CERFA formanyomtatvány a francia közszolgálati iroda honlapján és az összes járásbírósági ügykezelő irodában elérhető.

1.4 Segítségnyújtás

Mivel ez egy 4 000 eurót meg nem haladó összegekre vonatkozó egyszerűsített eljárás, és a feleket a bíróság hallgatja meg, a jogszabályok nem rendelkeznek költségmentességről.

1.5 A bizonyításfelvételre vonatkozó szabályok

A bizonyítás szabályai a rendes eljárásban történő bizonyításéhoz hasonlítanak.

1.6 Írásbeli eljárás

Az egyszerűsített eljárás keretében nincs tisztán írásbeli eljárás.

1.7 Az ítélet tartalma

Az ítéletre a rendes eljárás keretében alkalmazandókkal egyező szabályok vonatkoznak.

1.8 A költségek megtérítése

Az irányadó szabályok megegyeznek a más eljárásokra vonatkozó szabályokkal. Mivel azonban ebben az eljárásban nincs szükség ügyvéd vagy törvényes képviselő kijelölésére, az eljáráshoz kapcsolódó költségek kisebbek.

1.9 Fellebbezési lehetőség

Az ilyen követelések tárgyát képező összegek nagyságára tekintettel nincs lehetőség fellebbezésre. Kizárólag az ítélet hatályon kívül helyezésére vagy semmítőszék elé utalására van lehetőség.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megAz igazságügyi minisztérium (Ministère de la Justice) honlapja

A link új ablakot nyit megLegifrance weboldal


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 20/07/2017