Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kis értékű követelések - Spanyolország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata spanyol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

1 A kis értékű követelésekre vonatkozó speciális eljárás létezése

Igen, a legfeljebb 6000 euró értékű követelések szóbeli tárgyalása.

1.1 Az eljárás alkalmazási köre, küszöbérték

Szóbeli tárgyalásra a legfeljebb 6000 euró értékű követelések esetében kerül sor.

1.2 Az eljárás alkalmazása

Írásban benyújtott kérelem útján.

1.3 Nyomtatványok

Nincs kötelező szabványos formanyomtatvány. A körzeti bírósági hivatalok azonban rendszerint biztosítanak szabvány űrlapot vagy nyomtatott adatlapot a legfeljebb 2000 eurós követelésekhez.

Ezt a formanyomtatványt csak a keresetlevélhez használják és használata nem kötelező. Letölthető a A link új ablakot nyit megspanyol általános bírói tanács (Consejo General del Poder Judicial) honlapjáról.

1.4 Segítségnyújtás

A felperesek személyesen megjelenhetnek a tárgyaláson, ha azonban a követelés összege meghaladja a 2000 eurót, kötelező ügyvéd (abogado) és perbeli képviselő (procurador) részvétele.

1.5 A bizonyításfelvételre vonatkozó szabályok

Az általános szabályok vonatkoznak a bizonyításra: bármilyen bizonyíték elfogadható, és a tárgyalás előtt is kérhető bizonyítás és be lehet mutatni bizonyítékokat.

1.6 Írásbeli eljárás

Az eljárás írásbeli részéhez a kereseti kérelem és a védekezés tartozik. Az eljárási kérdéseket a tárgyaláson rendezik. Hasonlóképpen a bizonyítékot is szóban ajánlják fel és mutatják be elsősorban a bíróságon.

1.7 Az ítélet tartalma

Az ítéletet indokolással és írásban közlik, más eljárásokkal megegyező formában.

1.8 A költségek megtérítése

Ha kötelező ügyvéd és perbeli képviselő bevonása, és a bíróság határozatot hoz a költségekről, a költségei megtérítésére jogosult fél eljárási költségei a kiszámítást követően megtéríthetők, feltéve, hogy az összeg nem haladja meg a határozatot kérő összes fél eljárási költségeinek harmadát.

Ha a költségtérítésben részesülő fél távol lakik a tárgyalás helyszínétől, abban az esetben is költségtérítésben részesülhet a perbeli képviselő kiadásaiért, ha perbeli képviselő részvétele nem kötelező.

1.9 Fellebbezési lehetőség

Az ítélettel szemben fellebbezés nyújtható be, ha a perérték meghaladja a 3000 eurót. A fellebbezést ugyanannál a bíróságnál kell írásban benyújtani, legkésőbb 20 napon belül.

A fellebbezést a tartományi törvényszék (Audiencia Provincial) bírálja el, amelynek ítélete ellen további fellebbezésnek nincs helye.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 26/07/2017