Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Obrasci za sporove male vrijednostiPoveznica se otvara u novom prozoruUredbom 861/2007 od 11. srpnja 2007. o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti nastoji se poboljšati i pojednostavniti postupke u građanskim i trgovačkim stvarima kad vrijednost spora ne premašuje 5000 EUR.

Uredba se primjenjuje u svim državama članicama Europske unije osim u Danskoj.

Postupak za sporove male vrijednosti temelji se na standardnim obrascima. Radi se o pisanom postupku, osim ako sud smatra da je potrebna usmena rasprava.

Uredbom se također utvrđuju rokovi za stranke i za sud radi ubrzavanja postupka.

Četiri standardna obrasca utvrđena u Uredbi dostupna su u nastavku. Trenutačno su u formatu PDF koji se može uređivati (možete ih ispuniti na računalu i zatim ispisati):

Obrazac A - Obrazac tužbenog zahtjevaPDF(152 KB)hr

Obrazac B - Zahtjev suda za dopunu i/ili ispravak obrasca tužbenog zahtjevaPDF(68 KB)hr

Obrazac C - Obrazac za odgovorePDF(65 KB)hr

Obrazac D - Potvrda o odluci u europskom postupku za sporove male vrijednostiPDF(65 KB)hr

Uskoro će biti dostupni internetski (prilagodljivi) obrasci.

Druge poveznice

Napominjemo da u vodiču nisu odražene promjene koje se primjenjuju od 14. srpnja 2017. U njemu možete pronaći druge korisne informacije i objašnjenja, no treba ga čitati usporedno s izmjenama Uredbe (EZ) 861/2007 o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti.

Practice Guide for the Application of the European Small Claims ProcedurePDF(1055 Kb)en


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 16/08/2017