Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Németország

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?

Ez a rész a németországi szakosított bíróságokra vonatkozó információkat tartalmazza.


Szakosított bíróságok

Munkaügyi bíróságok

A munkaügyi bíróságok lényegében a munkavállalók és a munkaadók közötti szerződéses kapcsolatokból eredő munkajogi vitákat kezelik (egyéni munkajog). Foglalkoznak továbbá a kollektív szerződésekkel – például a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek (kollektív munkajog), illetve a munkáltató és az építési beruházási bizottság közötti – jogvitákkal is.

Az elsőfokú bíróságok a munkaügyi bíróságok (a tartományok bíróságaiként). A munkaügyi bíróság testülete a plenáris ülésterem. Elvileg úgy határoz, hogy a hivatásos bíróval az elnökkel és két tiszteletbeli bíróval rendelkezik, akik közül az egyik a munkavállalók, a másik pedig a munkáltatói körök alkalmazásában fog állni. A szóbeli eljárásban részt nem vevő egyes határozatokat az elnöklő bíró veszi át a laikus bírák hozzájárulása nélkül.

A „felsőbb munkaügyi bíróságok” (Landesarbeitsgerichte, amely egyben a tartományi bíróságok is) felelősek a munkaügyi bírósági határozatok elleni fellebbezések és panaszok kezeléséért. E bíróságok egy hivatásos bíróból és két laikus bíróból állnak (egyet a munkavállaló területéről, egyet pedig a munkáltató területéről).

Végső soron a Szövetségi Munkaügyi Bíróság ( A link új ablakot nyit megBundesarbeitsgericht) szövetségi szinten hozza meg határozatát. A választottbíróság egy elnökből, két másik hivatásos bíróból és a munkavállalók és a munkáltatók egy megyéiből álló tiszteletbeli bírából áll.

Közigazgatási igazságszolgáltatás

A közigazgatási határozatok értékeléséért a bíróságok három különböző részlege felelős: általános közigazgatási bíróságok, szociális és pénzügyi joghatóság. Az általános közigazgatási bíróságok, valamint a szociális és pénzügyi bíróságok egyik fontos jellemzője, hogy alkalmazzák azt az elvet, hogy a bíróság feladata a tények (Amtsermittrung) kielégítése. Ez a hivatalos vizsgálati alapelv igazolja a bíróságok azon kötelezettségét, hogy hivatalból megvizsgálják a tényeket (azaz nemcsak a felek kérelmére vagy a felek által benyújtott bizonyítékok alapján), mivel a bírósági határozatok tárgyi igazságszolgáltatása érinti a közérdeket.

Általános közigazgatási bíróságok

Az általános közigazgatási bíróságoknak három illetékességi szintje van (ezek száma).

  1. Első fok: Közigazgatási bíróságok
  2. Másodfok: Az egyes tartományok legfelsőbb közigazgatási bíróságai (vagy közigazgatási bíróságai)
  3. utolsó fokon: A link új ablakot nyit megSzövetségi Közigazgatási Bíróság.

Elsősorban a közigazgatási bíróságok illetékesek. A felsőbb szintű közigazgatási bíróságok elsősorban fellebbviteli bíróságok, amelyek jogi és ténybeli szempontból megvizsgálják az elsőfokú bíróságok határozatait. Nagyon kevés kivétellel a Szövetségi Közigazgatási Bíróság egy fellebbviteli bíróság, amely csak jogi kérdéseket vizsgál („felülvizsgálat”).

Az általános közigazgatási igazságszolgáltatási rendszer általában a polgárok és az igazgatás közötti, a közigazgatási jogszabályok és közigazgatási aktusok helyes alkalmazásával kapcsolatos jogvitákért felelős. A közigazgatási bíróságok helyett a rendes bíróságok illetékesek abban az esetben, ha az igazgatás nem gyakorolja a közhatalom gyakorlását, hanem magántársaságként működik. Ez minden olyan vitára érvényes, amely ebből a tevékenységből származik. Ezen túlmenően minden jogvita ki van zárva az általános közigazgatási igazságszolgáltatási rendszerből, amely tekintetében a jogszabályok alapján egy másik bíróság illetékes (például a Költségvetési Bíróság, a Szociális Bíróság vagy a rendes bíróságok).

A közigazgatási bíróságok igazságszolgáltatási bizottságai a kamarák, amelyek általában három hivatásos bíróból és két tiszteletbeli bíróból állnak. A Közigazgatási Felsőbíróság Szenátusa általában három hivatásos bíróból áll. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság szenátusát elvileg öt hivatásos bíró tölti be. A közigazgatási bíróságokon az ügyeket egyetlen bíró elé lehet utalni.

Szociális bíróságok

A szociális igazságszolgáltatási rendszer három esetben ugyanolyan módon oszlik meg, mint az általános közigazgatási igazságszolgáltatási rendszer, és ennek megfelelően szét kell választani a munkamegosztást. A szociális bíróságok főszabály szerint elsőfokú hatáskörrel rendelkeznek. A fellebbviteli bíróságok mind a 14 állami szociális bíróság, a A link új ablakot nyit meg Bundessozialgericht (szövetségi szociális bíróság) pedig – néhány kivételtől eltekintve – felülvizsgálati bíróság.

A társadalmi igazságossággal foglalkozó bíróságok elsősorban a szociális biztonsággal (nyugdíjak, baleset, betegség és hosszú távú gondozás), a munkanélküliségi biztosítással, az álláskeresőknek az alapbiztosítással és a szociális ellátással (különösen a szociális ellátással, a menedékkérők részére nyújtott szociális ellátással kapcsolatos ellátások, a fogyatékossággal kapcsolatos jogszabályok egyes kérdései) foglalkoznak. A kamarák, mint a szociális bíróságok testülete, hivatásos bíróból és két tiszteletbeli bíróból állnak. A Szenátus úgy jár el, mint a felsőbb szociális bíróság és a Bundessozialgericht három hivatásos bíróból és két tiszteletbeli bíróból.

Pénzügyi bíróságok

A pénzügyi joghatóságban első fokon az Elsőfokú Bíróság és a A link új ablakot nyit megSzövetségi Pénzügyi Bíróság van, amely fellebbviteli bíróságként működik. A pénzügyi bíróságok joghatósága elsősorban a közilletékekkel, adókkal és vámokkal kapcsolatos jogvitákra terjed ki. A Költségvetési Bíróság paneljei három hivatásos bíróból és két tiszteletbeli bíróból állnak. A szövetségi pénzügyi bíróság szenátusa alapvetően öt hivatásos bíróból áll. Az elsőfokú pénzügyi ügyekben az elsőfokú ügyeket egyesbírónak is lehet nevezni.

Egyéb szakosított bíróságok

Szövetségi Alkotmánybíróság

A szövetségi A link új ablakot nyit megalkotmánybíróság szövetségi szinten biztosítja az Alaptörvény betartását. Határozatai az alkotmányjogon alapulnak (Grundgesetz). A Szövetségi Alkotmánybíróság előtt folyó eljárások közül messze a legnagyobb az alkotmányos panaszok száma. Ezeket olyan állampolgárok nyújtják be, akik azt állítják, hogy az ítélet, a kormány intézkedése vagy a jogalkotási aktus sérti alapvető jogaikat. Az alkotmányjogi panasz általában csak akkor fogadható el, ha minden más illetékes bíróság ellen sikertelenül fellebbeztek, azaz a végső menedékes bíróság határozatai ellen. Az alkotmányjogi panasz csak kivételes körülmények között indítható meg közvetlenül egy törvény ellen.

Számos más eljárás létezik. Ezek közé tartozik különösen a törvények alkotmányosságának absztrakt vagy lényegi felülvizsgálata, valamint eljárások annak ellenőrzésére, hogy az alkotmányos intézmények hatáskörén kívül jártak-e el. A Szövetségi Alkotmánybíróság bizonyos határozatai jogerővel bírnak. A bíróság két, egyenként nyolc bíróból álló körzetből áll (Szenátus). Az Elsőfokú Bíróság három bíróból álló tanácsokban, egyenként vagy a Szenátusban hoz határozatot; a legtöbb esetben meghallgatás nélkül.

Tartományi alkotmánybíróságok (Landesverfassungssgerichte/Staatsgerichtsöfe)

A „regionális alkotmánybíróságok” az adott tartományok alkotmánybíróságai. Ezek főként a tartományi jogszabályok (Landesrecht) alkotmányos vitáit rendezik, amelyek a gyakorlati összetételt, a közigazgatási eljárásokat és a hatáskör terjedelmét is szabályozzák.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megBundesarbeitsgericht (a szövetségi munkaügyi bíróság)

A link új ablakot nyit megSzövetségi Közigazgatási Bíróság

A link új ablakot nyit megBundessozialgericht (szövetségi szociális bíróság)

A link új ablakot nyit megBundesfinanzhof

A link új ablakot nyit megSzövetségi Alkotmánybíróság


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 16/09/2019