Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Észtország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez a szakasz az észt bírósági rendszer közigazgatási és szakosított bíróságairól nyújt tájékoztatást.


Szakosított bíróságok

Az észt Alkotmány szerint a különös hatáskörű szakosított bíróságok létrehozását törvény írhatja elő. Rendkívüli bíróságok alapítása tilos.

Észtországban nem hoztak létre szakosított bíróságokat.

Alkotmánybíróság

A Legfelsőbb Bíróság egyidejűleg tölti be a legfelsőbb szintű fellebbviteli bíróság és az alkotmányossági felülvizsgálatot végző bíróság funkcióit.

Alkotmányossági felülvizsgálatot végző bíróságként eljárva a Legfelsőbb Bíróság:

 • elbírálja az általánosan alkalmazandó jogszabályok alkotmányosságának, vagy az ilyen jogszabályok meghozatalát megtagadó döntés alkotmányosságának felülvizsgálatára irányuló kérelmeket;
 • elbírálja a nemzetközi szerződések alkotmányosságának felülvizsgálatára irányuló kérelmeket;
 • elbírálja az Alkotmány – az Európai Unió jogával összefüggésben történő – értelmezésére irányuló kérelmeket;
 • elbírálja az észt parlament, a parlament elnöksége és a köztársasági elnök határozatainak meghozatalára irányuló kérelmeket, illetve az azokkal szemben benyújtott panaszokat;
 • elbírálja az annak megállapítására irányuló kérelmeket, hogy a parlament valamely tagja, a köztársasági elnök, az igazságügyi biztos vagy az Állami Számvevőszék elnöke feladatkörének ellátására hosszabb időre képtelenné vált;
 • elbírálja a parlamenti képviselők mandátumának visszavonására irányuló kérelmeket;
 • dönt az ahhoz való hozzájárulás megadásáról, hogy a parlament elnöke – köztársasági elnökként eljárva – rendkívüli parlamenti választásokat írjon ki vagy megtagadja valamely törvény kihirdetését;
 • elbírálja a politikai pártok tevékenységének megszüntetésére irányuló kérelmeket;
 • elbírálja a választási bizottságok határozataival és cselekményeivel szemben benyújtott panaszokat és kifogásokat.

Magánszemély nem nyújthat be alkotmányossági felülvizsgálatra irányuló kérelmet.

A Legfelsőbb Bíróság elérhetőségére vonatkozó adatok megtalálhatók a A link új ablakot nyit megLegfelsőbb Bíróság honlapján.

Az alkotmányossági felülvizsgálatot az A link új ablakot nyit megalkotmányossági felülvizsgálatra irányuló bírósági eljárásról szóló törvény szabályozza.

Közigazgatási bíróságok

A közigazgatási bíróságok elsőfokú bíróságként közigazgatási ügyeket tárgyalnak. Észtországban csak első fokon járnak el önálló igazságügyi hatóságként.

A közigazgatási bíróságok határozatait az adott határozatok elleni fellebbezések alapján másodfokú bíróságként a körzeti bíróságok vizsgálják felül.

A közigazgatási bíróságok hatáskörére, a közigazgatási bíróság előtti keresetindításra, valamint a közigazgatási eljárás lefolytatására vonatkozó szabályokat a A link új ablakot nyit megközigazgatási bírósági eljárás törvénykönyve tartalmazza.

Közigazgatási bíróságok

Észtországban két közigazgatási bíróság van: a tallinni közigazgatási bíróság és a tartui közigazgatási bíróság.

A közigazgatási bíróságok további bíróságokra oszlanak.

A tallinni közigazgatási bíróság két bíróságból áll:

 • Tallinni bíróság
 • Pärnui bíróság

A tartui közigazgatási bíróság két bíróságból áll:

 • Tartui bíróság
 • Jõhvi bíróság

Körzeti bíróságok

Észtországban két másodfokú bíróságként eljáró körzeti bíróság van.

 • Tallinni körzeti bíróság
 • Tartui körzeti bíróság

A bíróságok elérhetőségére vonatkozó adatok megtalálhatók a A link új ablakot nyit megbíróságok honlapján. Az elérhetőségi adatok ingyenesen hozzáférhetők.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 08/08/2018