Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specijalizirani sudovi - Italija

Tämän sivun teksti on konekäännös, eikä sen laatua voida taata.

Konekäännöksen arvioitu laatutaso: Heikko

Onko käännös mielestäsi hyödyllinen?

Ovaj odjeljak sadržava informacije o organizaciji specijaliziranih sudova u Italiji.


Posebna nadležnost – uvod

Talijanska pravda primjenjuje se u ime talijanskog stanovništva i sudaca, iz ustavnih razloga, podliježu samo zakonu. U skladu s člankom 102. talijanskog Ustava pravosudna funkcija ostvaruje se redovnim sucima koji su uspostavljeni i uređeni pravilima o pravosudnom sustavu: to znači da se ne mogu osnivati posebni suci ili posebni suci (osim onih koji su izričito predviđeni). Mogu se osnovati samo u redovnim vijećima specijaliziranima za određena pitanja, uključujući sudjelovanje odgovarajućih građana koji nisu stranke u pravosuđu. Međutim, samim Ustavom predviđaju se slučajevi sudskih tijela koja nisu dio pravosudnog sustava (redovnog pravosuđa).

Specijalizirani sudovi

Talijanska se nadležnost u području građanskog prava (u širem smislu) odbija u „običnom” pravosuđu i „upravnim” sudovima. Upravni sudovi nadležni su za zaštitu javne uprave legitimnih interesa, a osobito pitanja utvrđenih zakonom, kao i prava pojedinaca: upravni su sudovi regionalni upravni sud (TAR) – koji je u prvom stupnju – i Državno vijeće (drugostupanjski sud). Redovni sudovi nadležni su za pitanja koja se odnose na „subjektivna prava”; upravna nadležnost nadležna je za pitanja koja se odnose na „legitimne interese”. U Zakonodavnoj uredbi br. 104 iz 2010. nalazi se oznaka upravnog pravosuđa, koja uključuje i pretpostavke o nadležnosti. DostupanPoveznica se otvara u novom prozoru je ( besplatno) Zakon o administrativnoj pravdi na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Dodatni sud je sud koji je nadležan za računovodstvenu nadležnost: Revizorski sud nadležan je za pitanja javnog računovodstva i drugih pitanja utvrđenih zakonom. U Zakonodavnoj uredbi br. 174 iz 2016. nalazi se Zakonik o računovodstvu.

U Italiji postoji i porezna nadležnost, čije su postupovne odredbe utvrđene u Zakonodavnoj uredbi br. 546 iz 1992. Poreznu nadležnost izvršavaju pokrajinska porezna povjerenstva (prvostupanjski sudovi) i regionalne porezne komisije (žalbeni sudovi). Svi sporovi koji se odnose na poreze svih vrsta i vrsta, u svakom slučaju pod nazivom kao takvi, uključujući regionalne, pokrajinske i općinske naknade te doprinos nacionalnoj zdravstvenoj službi, potpoložajima i dodatnim naknadama, relevantne kazne i sve ostale naknade i sve druge naknade, pripadaju poreznoj jurisdikciji.

Povreda zakona (članak 111.. ustava) mora uvijek biti otvorena za žalbu Kasacijskom sudu protiv presuda koje su donijeli posebni sudovi.

Zadnje ažuriranje: 01/02/2018


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 18/10/2019