Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specijalizirani sudovi - Italija

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?

Ovaj odjeljak sadržava informacije o organizaciji specijaliziranih sudova u Italiji.


Posebna nadležnost – uvod

Talijanska pravda primjenjuje se u ime talijanskog stanovništva i sudaca, iz ustavnih razloga, podliježu samo zakonu. U skladu s člankom 102. talijanskog Ustava pravosudna funkcija ostvaruje se redovnim sucima koji su uspostavljeni i uređeni pravilima o pravosudnom sustavu: to znači da se ne mogu osnivati posebni suci ili posebni suci (osim onih koji su izričito predviđeni). Mogu se osnovati samo u redovnim vijećima specijaliziranima za određena pitanja, uključujući sudjelovanje odgovarajućih građana koji nisu stranke u pravosuđu. Međutim, samim Ustavom predviđaju se slučajevi sudskih tijela koja nisu dio pravosudnog sustava (redovnog pravosuđa).

Specijalizirani sudovi

Talijanska se nadležnost u području građanskog prava (u širem smislu) odbija u „običnom” pravosuđu i „upravnim” sudovima. Upravni sudovi nadležni su za zaštitu javne uprave legitimnih interesa, a osobito pitanja utvrđenih zakonom, kao i prava pojedinaca: upravni su sudovi regionalni upravni sud (TAR) – koji je u prvom stupnju – i Državno vijeće (drugostupanjski sud). Redovni sudovi nadležni su za pitanja koja se odnose na „subjektivna prava”; upravna nadležnost nadležna je za pitanja koja se odnose na „legitimne interese”. U Zakonodavnoj uredbi br. 104 iz 2010. nalazi se oznaka upravnog pravosuđa, koja uključuje i pretpostavke o nadležnosti. DostupanPoveznica se otvara u novom prozoru je ( besplatno) Zakon o administrativnoj pravdi na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Dodatni sud je sud koji je nadležan za računovodstvenu nadležnost: Revizorski sud nadležan je za pitanja javnog računovodstva i drugih pitanja utvrđenih zakonom. U Zakonodavnoj uredbi br. 174 iz 2016. nalazi se Zakonik o računovodstvu.

U Italiji postoji i porezna nadležnost, čije su postupovne odredbe utvrđene u Zakonodavnoj uredbi br. 546 iz 1992. Poreznu nadležnost izvršavaju pokrajinska porezna povjerenstva (prvostupanjski sudovi) i regionalne porezne komisije (žalbeni sudovi). Svi sporovi koji se odnose na poreze svih vrsta i vrsta, u svakom slučaju pod nazivom kao takvi, uključujući regionalne, pokrajinske i općinske naknade te doprinos nacionalnoj zdravstvenoj službi, potpoložajima i dodatnim naknadama, relevantne kazne i sve ostale naknade i sve druge naknade, pripadaju poreznoj jurisdikciji.

Povreda zakona (članak 111.. ustava) mora uvijek biti otvorena za žalbu Kasacijskom sudu protiv presuda koje su donijeli posebni sudovi.

Zadnje ažuriranje: 01/02/2018


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 18/10/2019