Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szakosított bíróságok - Olaszország

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: otillförlitlig

Var översättningen till någon hjälp?

Ez a rész az olaszországi szakosított bíróságok szervezetéről ad tájékoztatást.


Különleges joghatóság – bevezetés

Az olasz igazságszolgáltatást az olasz nép nevében alkalmazzák, és a bírák – alkotmányos okok miatt – csak a törvény hatálya alá tartoznak. Az olasz alkotmány 102. cikk szerint a bírói funkciót az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó szabályok által létrehozott és szabályozott rendes bírák látják el: ez azt jelenti, hogy különleges (a kifejezetten előírtaktól eltérő) bírák vagy különleges bírák nem hozhatók létre. Csak bizonyos ügyekben, többek között olyan megfelelő polgárok részvételével, akik nem részesei a bírói testületnek, csak a rendes tanácsokban hozhatók létre. Ugyanakkor maga az Alkotmány rendelkezik az igazságszolgáltatási rendszer részét nem képező igazságügyi szervek (a továbbiakban: a rendes igazságszolgáltatás) eseteiről is.

Szakosított bíróságok

Az olasz joghatóság a polgári jog (tágabb értelemben), a „rendes” igazságszolgáltatás és a „közigazgatási” bíróságok esetében csökken. A közigazgatási bíróságok hatáskörrel rendelkeznek a jogos érdekek, és különösen a törvényben meghatározott ügyek, valamint a személyhez fűződő jogok védelmére: a közigazgatási bíróságok az első fokon eljáró regionális közigazgatási bíróság (TAR) és az Államtanács (amely a fellebbviteli bíróság). A „szubjektív jogokkal” kapcsolatos ügyekben a rendes bíróságok rendelkeznek joghatósággal; a „jogos érdekekhez” kapcsolódó ügyekben a közigazgatási joghatóság illetékes. A közigazgatási igazságszolgáltatási szabályzatot – amely az illetékesség feltételezéseit is tartalmazza – a 104. évi 2010. sz. törvényerejű rendelet tartalmazza. A link új ablakot nyit megA közigazgatási igazságszolgáltatási szabályzat (a továbbiakban: g.A.) angol, francia és német nyelven (ingyenes) rendelkezésre áll.

Egy további bíróság a számviteli joghatóság alá tartozik: a Számvevőszék állami számviteli ügyekben és a törvényben meghatározott egyéb ügyekben rendelkezik hatáskörrel. A számvitelt a 174. évi 2016. sz. törvényerejű rendelet tartalmazza.

Olaszországban is van adójogrendszer, amelynek eljárási szabályait a 546. évi 1992. sz. törvényerejű rendelet állapítja meg. Az adójogrendszert a tartományi adóbizottságok (elsőfokú bíróságok) és a regionális adóbizottságok (fellebbviteli bíróságok) gyakorolják. Az összes fajta és faj adójával kapcsolatos vita, beleértve a regionális, tartományi és önkormányzati díjakat, valamint a Nemzeti Egészségügyi Szolgálathoz, az alállásokra és a kiegészítő illetékekre, a vonatkozó szankciókra és minden egyéb terhekre, valamint minden egyéb terhekre adott hozzájárulást, az adójoghatósághoz tartozik.

A jog megsértése (az Alkotmány 111. cikk) mindig nyitva áll a Semmítőszék előtt a különleges bíróságok által hozott ítéletek ellen.

Utolsó frissítés: 01/02/2018


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 18/10/2019