Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Instanţe specializate - Italia

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: genomsnittlig

Var översättningen till någon hjälp?

Această secțiune vă oferă informații privind organizarea instanțelor specializate din Italia.


Competență specială — introducere

Justiția italiană este administrată în numele poporului italian și judecătorii — din motive constituționale — sunt supuși doar legii. Potrivit articolul 102 din Constituția italiană, funcția jurisdicțională este exercitată de magistrații de drept comun care sunt stabiliți și sunt reglementați de normele privind sistemul judiciar: aceasta înseamnă că nu se pot constitui judecători speciali sau judecători speciali (alții decât cei prevăzuți în mod expres). Acestea pot fi înființate în cadrul Camerelor obișnuite ale camerelor specializate în anumite materii, inclusiv cu participarea cetățenilor care nu sunt părți la sistemul judiciar. Cu toate acestea, Constituția prevede cazuri de organisme judiciare care nu fac parte din sistemul judiciar (sistemul judiciar de drept comun).

Instanțele specializate

Jurisdicția italiană este respinsă, în ceea ce privește chestiunile de drept civil (în sens larg), în instanțele „obișnuite” și în instanțele „administrative”. Instanțele administrative sunt competente să protejeze administrația publică a intereselor legitime și, în special, a aspectelor prevăzute de lege, a drepturilor individuale: instanțele administrative sunt instanța administrativă regională (TAR) — care este în primă instanță — și Consiliul de Stat (instanța de apel). Instanțele de drept comun sunt competente în materie de „drepturi subiective”; competența administrativă este competentă în materie de „interese legitime”. Codul justiției administrative — care include și ipotezele de competență — este cuprins în Decretul legislativ nr. 104 din 2010. Linkul se deschide într-o fereastră nouăCodul justiției administrative (denumit în continuare „G.A.”) este disponibil (gratuit) în limbile engleză, franceză și germană.

O instanță judecătorească suplimentară este cea care este competentă în materie de contabilitate: Curtea de Conturi este competentă în materie de contabilitate publică și alte aspecte prevăzute de lege. Codul de contabilitate este prevăzut în Decretul legislativ nr. 174 din 2016.

În Italia există, de asemenea, o jurisdicție fiscală, ale cărei norme procedurale sunt prevăzute în Decretul legislativ nr. 546 din 1992. Competența fiscală este exercitată de comisiile fiscale provinciale (instanțele de prim grad de jurisdicție) și de comisiile fiscale regionale (instanțele de apel). Toate litigiile referitoare la impozitele de orice tip și specii, inclusiv taxele regionale, provinciale și municipale, precum și contribuția la serviciul național de sănătate, la subposturi și la cele suplimentare, la sancțiuni și la orice alte taxe, precum și la orice alte taxe, fac parte din jurisdicția fiscală.

O încălcare a legii (articolul 111 din Constituție) este întotdeauna deschisă contestației la Curtea de Casație împotriva hotărârilor pronunțate de instanțele speciale.

Ultima actualizare: 01/02/2018


Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Ultima actualizare: 18/10/2019