Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specijalizirani sudovi - Luksemburg

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: vidutinė

Ar šis vertimas Jums naudingas?

U ovom odjeljku nalazi se pregled specijaliziranih sudova u Luksemburgu.


Specijalizirani sudovi

Specijalizirani sudovi u sustavu redovnih sudova

Conseil Arbitral et Conseil supérieur de la sécurité sociale („Conseil supérieur de la sécurité sociale”)

Svaki spor koji se odnosi na socijalnu sigurnost, a koji se odnosi na povezanost ili obvezu, doprinose, novčane kazne i davanja, osim onih obuhvaćenih člankom 317. ili u vezi s člancima 147. i 148. zakonika o socijalnom osiguranju, ocjenjuje Conseil arbitražna de la sécurité sociale (Arbitražni odbor za socijalno osiguranje) i, u žalbenom postupku, Conseil supérieur de la sécurité sociale des assurances sociales (Udruženje socijalnog osiguranja). Odluke koje su u konačnici donijeli Conseil arbitražna de la sécurité sociale (Conseil arbitražna de la sécurité sociale) te presude Vrhovnog vijeća podložne su žalbi u kasacijskom postupku.

Upravni sudovi

Upravni sud

Ako zakonom nije drukčije propisano, žalbe se mogu podnijeti upravnom sudu (Cour administrative), koji zasjeda u Luksemburgu protiv odluka Prvostupanjskog suda (tribunal administratif), o zahtjevima za poništenje pojedinačnih upravnih odluka ili odluka donesenih u vezi s upravnim mjerama regulatorne naravi. Upravni sud također odlučuje o žalbi i meritumu u postupcima kojima se osporavaju odluke drugih upravnih sudova koji su saslušali zahtjeve za poništenje ako su tim sudovima dodijeljena posebna prava.

Svi odvjetnici koji se mogu pred sudovima Velikog Vojvodstva mogu se pozivati pred Upravnim sudom; međutim, „Popis Iodvjetnicima” tablica koje godišnje sastavljaju odvjetnička vijeća ima isključivo pravo obavljanja istražnih radnji i postupaka (Ministarstvo javnog tužitelja).

Državu pred Upravnim sudom zastupa dužnosnik ili odvjetnik.

Upravni sud

Prvostupanjski upravni sud (Tribunal Administratif), koji zasjeda u Luxembourgu, odlučuje o tužbama zbog nepostojanja autoriteta, povrede autoriteta ili povrede zakona ili postupaka čiji je cilj zaštita privatnih interesa, protiv upravnih odluka u pogledu kojih nije dostupan nijedan drugi pravni lijek u skladu sa zakonima i propisima te upravnih mjera regulatornog karaktera bez obzira na tijelo iz kojeg potječu. U pravilu je nadležan i za odlučivanje u sporovima koji se odnose na poreze i naknade za izravno oporezivanje i lokalne vlasti.

Žalba protiv presuda Prvostupanjskog suda može se podnijeti Upravnom sudu.

Prvostupanjski sud nadležan je za odlučivanje o izazovima u vezi s odlukama voditelja odjela izravnog oporezivanja u slučajevima u kojima se relevantnim zakonodavstvom predviđaju takve tužbe.

Drugi specijalizirani sudovi

Ustavni sud

Ustavni sud odlučuje o usklađenosti zakona s Ustavom, osim ako zakon ratificira ugovor.

Kada stranka pokrene pitanje usklađenosti zakona s Ustavom pred redovnim sudom ili upravnim sudom, sud mora uputiti pitanje Ustavnom sudu, osim ako smatra: (a) nije potrebna odluka o tom pitanju kako bi mogao donijeti presudu; (b) pitanje je potpuno bez temelja; Ustavni sud već se izjasnio o pitanju o istoj temi.

Ustavni sud sastoji se od predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika upravnog suda, dvaju sudaca Kasacijskog suda te pet sudaca koje imenuje veliki vojvoda o zajedničkom mišljenju Vrhovnog suda i Upravnog suda. Ustavni sud sastoji se od jedinstvene podjele pet sudaca.

Pravne baze podataka u tim područjima

Pogledajte Poveznica se otvara u novom prozoruodjeljak koji se odnosi na sudove na web-mjestu Ministarstva pravosuđa.

Je li pristup bazi podataka besplatan?

Da, pristup je bazi podataka besplatan.

Kratak opis sadržaja

Upućivanje na internetsku stranicu Poveznica se otvara u novom prozoru Conseil arbitražnog i Conseil supérieur de la sécurité sociale („Conseil supérieur de la sécurité sociale”)

Pogledajte Poveznica se otvara u novom prozoruinternetske stranice upravnog suda.

Uputiti na internetsku stranicu Poveznica se otvara u novom prozoru Ustavnog suda

Povezane poveznice

Poveznica se otvara u novom prozoruMinistarstvo pravosuđa


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 13/09/2019