Instanţe specializate - Scoţia

Stran je strojno prevedena in njena kakovost ni zajamčena.

Kakovost prevoda je: povprečna

Ali menite, da je ta prevod koristen?

Această pagină descrie unele dintre instanțele specializate din Scoția.


Instanțele administrative

Legea din 2007 privind instanțele și instanțele de executare a instanțelor a creat o structură unică unificată pentru majoritatea instanțelor rezervate guvernului Regatului Unit, divizată în First-tier Tribunal și Upper Tribunal (Tribunalul Superior și Tribunalul Superior). First-tier Tribunal (Tribunalul de Primă Instanță) și Tribunalul Superior (Tribunalul Superior) dispun, fiecare, de camere separate care acoperă diferite aspecte, care reunesc jurisdicții similare. Detalii privind tribunalele pot fi găsite pe site-ul web al Serviciului instanțe judecătorești al Linkul se deschide într-o fereastră nouă Majestății Sale (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service).

Legea din 2014 privind tribunalele (Scotland) creează un singur First-tier and Upper Tribunal for Scotland (Tribunalul Superior pentru Scoția). Primele tribunale au fost transferate în noua structură la 1 decembrie 2016.

Secțiunea 39 din Legea privind Scoția din 2016 permite ca gestionarea și funcționarea mai multor tribunale rezervate să fie transferate către Scoția.

UK First-tier UK (Tribunalul de Primă Instanță din Regatul Unit)

Regatul Unit First-tier Tribunal (Tribunalul de Primă Instanță) este un tribunal generic a cărui funcție principală este de a soluționa căile de atac împotriva deciziilor guvernului în domeniile în care tribunalul este competent. În anumite scopuri, aceasta este competentă în Regatul Unit, inclusiv în Scoția. First-tier Tribunal (Tribunalul de Primă Instanță este, în prezent, divizată în șapte camere:

 • Camera pentru Drepturi Sociale
 • Camera pentru Sănătate, Educație și Asistență Socială
 • Camera pentru Pensii de Război și Compensații Acordate Forțelor Armate
 • Camera Fiscală
 • Camera Generală de Reglementare
 • Camera pentru imigrație și azil
 • Camera imobiliară

Tribunalul Superior al Regatului Unit

Tribunalul Superior al Regatului Unit, în principal, dar nu în mod exclusiv, decide cu privire la căile de atac rezultate în urma hotărârilor pronunțate de First-tier Tribunal (Tribunalul de Primă Instanță). Aceasta este o Curte de înregistrare superioară și are, de asemenea, competența de a se ocupa de soluționarea căilor de atac judiciare în anumite circumstanțe.

Upper Tribunal (Tribunalul Superior din Regatul Unit) este format din:

 • Camera pentru Apeluri Administrative
 • Camera Funciară
 • Camera Fiscală și de Drept Natural
 • Camera pentru imigrație și azil

Competența instanțelor constă în competența acestora în materie de recursuri. Structura este de așa natură încât judecătorii sunt experți în legislația din jurisdicția lor, iar membrii fără caracter juridic sunt calificați profesional sau calificați pe baza experienței în domeniu. Panelurile pentru fiecare tip de recursuri sunt variate în funcție de obiectul recursului.

Employment and Employment and Employment Appeal (Tribunals Employment and Employment and Employment Appeal)

Employment Tribunal (Tribunalul pentru Litigii de Muncă) și Employment Appeal Tribunal (Tribunalul pentru Litigii de Muncă al Uniunii Europene) se află în afara structurii tribunalelor unificate, dar sunt susținute de un HSTC. Rolul lor este de a îndeplini sarcinile administrative necesare pentru a permite soluționarea cererilor de despăgubire adresate Tribunalului pentru Litigii de Muncă și a recursurilor ulterioare la Tribunalul de Apel pentru Litigii de Muncă (Employment Appeal Tribunal). În Scoția există o curte de apel pentru ocuparea forței de muncă separată.

Scottish Tribunals

În Scoția există mai multe tribunale. Majoritatea jurisdicțiilor sunt conduse de un președinte sau președinte separat și fiecare dintre ele are puteri de executare diferite. Jurisdicțiile variază de la căi de atac împotriva staționării de parcare la tratamentul obligatoriu și la sistemul de reținere pentru pacienții cu boli psihice grave.

Căile de atac împotriva deciziilor tribunalelor scoțiene sunt soluționate de instanțele civile din Scoția și pot fi luate în considerare de instanța de judecată și de Curtea de Sesiune.

Reforma tribunalelor scoțiene

Legea din 2014 privind tribunalele (Scotland) a instituit o structură pe două niveluri raționalizată pentru tribunalele scoțiene. Cel mai înalt judecător al Scoției, Lord Președinte, deține o poziție de lider în ceea ce privește noile structuri, similare modelului britanic descris mai sus. Lordul Președinte a delegat o serie de funcții Lady Smith, care a fost numit președinte al Tribunalului scoțian.Înalta Curte își va asuma responsabilitatea pentru audierea celor mai multe căi de atac împotriva deciziilor de prim ordin, prin eliminarea acestora de la jurisdicțiile instanțelor. Administrația de prim plan și Tribunal Superior va fi administrată de Linkul se deschide într-o fereastră nouă Scottish Courts and Tribunals Service (Serviciul instanțe judecătorești din Scoția). Tribunalele vor fi transferate în tribunalele scoțiene în cadrul unui proces în etape, primul transfer fiind început în decembrie 2016.

Practica Tribunalului

În general, procedura din Regatul Unit și tribunalele scoțiene este mai puțin formală decât în celelalte instanțe. Printre membrii tribunalelor se pot afla specialiști pe alte probleme decât cele juridice sau experți precum medici și persoane fără pregătire juridică, deși președintele are aproape întotdeauna calificare juridică.

Chestiunile de drept administrativ (control jurisdicțional) în Scoția sunt soluționate de către Court of Session. Informații suplimentare privind tribunalele scoțiene pot fi găsite pe site-ul web al instanțelor judecătorești din Scoția.

Instanțele specializate

În Scoția, atunci când un caz (civil sau penal) ridică o problemă constituțională care decurge din acordurile de descentralizare din Regatul Unit (de exemplu, probleme legate de drepturile omului), acesta poate fi decis de către Curtea Supremă a Regatului Unit.

Sheriff Personal Injury Court („Sheriff Personal Injury Court”)

Această instanță a fost înființată la 22 septembrie 2015 pentru a acționa ca centru național de expertiză în cazurile de vătămare corporală. Cauzele de vătămare corporală pot fi introduse în instanță dacă suma pentru care a fost introdusă acțiunea este mai mare de 5,000 GBP. Părțile au, de asemenea, posibilitatea de a alege să ridice cererile de despăgubire cu privire la persoanele fizice în „Sheriff Court” („Sheriff Court”). Se prevăd dispoziții speciale pentru cazurile de vătămare corporală la locul de muncă: cele cu o valoare mai mare de 1,000 GBP pot fi ridicate direct pe Sheriff Personal Injury („Sheriff Personal Injury”), în timp ce cauzele de la locul de muncă în valoare de 1,000 GBP pot fi trimise Curții, dacă Sheriff local consideră că au o importanță sau o dificultate suficientă. Începând cu 22 septembrie 2015, Curtea de Sesiune nu mai poate lua în considerare acțiuni de vătămare corporală mai mici de 100,000 GBP.

Printre alte instanțe se numără:

Linkuri conexe

ServiciulLinkul se deschide într-o fereastră nouă instanțe judecătorești al Majestății Sale (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăTribunalul din Lordul Lyon

Linkul se deschide într-o fereastră nouăScottish Land Court


Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Ultima actualizare: 16/09/2019