Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specijalizirani sudovi - Škotska

Ta država je v postopku izstopa iz EU.

Stran je strojno prevedena in njena kakovost ni zajamčena.

Kakovost prevoda je: nezanesljiva

Ali menite, da je ta prevod koristen?

Na ovoj su stranici opisani neki od specijaliziranih sudova u Škotskoj.


Upravni sudovi

Zakon o izvršenju iz 2007. zakona o izvršenju proračuna iz. stvorio je jedinstvenu strukturu za većinu sudova rezervirane za vladu Ujedinjene Kraljevine, koja je podijeljena na First-tier Tribunal i Upper Tribunal (Viši sud, Ujedinjena Kraljevina). First-tier Tribunal i Upper Tribunal (Upper Tribunal i Upper Tribunal) imaju zasebne komore koje obuhvaćaju različite predmete, što spaja slične jurisdikcije. Pojedinosti o sudovima dostupne su na web-mjestu sudske službe Poveznica se otvara u novom prozoru i tribunala Njezinog veličanstva.

Zakon Tribunals (Škotska) iz 2014. za Škotsku stvara jedinstveni zahtjev i viši sud. Prvi sudovi prenijeli su 1. prosinca 2016. u novu strukturu.

Odjeljkom 39. zakona o Škotskoj iz 2016. omogućuje se da se upravljanje i poslovanje određenog broja zatvorenih sudova prenese na Škotsku.

Ujedinjena Kraljevina – prvostupanjski sud Ujedinjene Kraljevine

Ujedinjena Kraljevina First-tier Tribunal je generički sud, čija je glavna funkcija odlučivanje o žalbama protiv odluka vlade u područjima u kojima sud ima nadležnost. Za neke je svrhe nadležan u cijeloj Ujedinjenoj Kraljevini, uključujući u Škotskoj. First-tier Tribunal trenutačno je podijeljen u sedam komora:

 • Vijeće za socijalna prava (Social Entitlement Chamber)
 • Vijeće za zdravlje, obrazovanje i socijalnu skrb (Health, Education and Social Care Chamber)
 • Vijeće za ratne mirovine i naknade za oružane snage (War Pensions and Armed Forces Compensation Chamber)
 • Porezna komora
 • Glavno regulatorno vijeće
 • Vijeće za imigraciju i azil
 • Odjel za nekretnine

Ustavni sud Ujedinjene Kraljevine

Ujedinjena Kraljevina Ujedinjene Kraljevine uglavnom, ali ne isključivo, odlučuje o žalbama koje proizlaze iz odluka koje su donesene u First-tier Tribunalu (Prvostupanjski sud, Ujedinjena Kraljevina). Radi se o nadređenom sudu, a u određenim okolnostima ima i ovlast za rješavanje predmeta sudskog preispitivanja.

Ustavni sud Ujedinjene Kraljevine sastoji se od:

 • Vijeće za upravne žalbe (Administrative Appeals Chamber)
 • Vijeće za zemljište (Lands Chamber)
 • Vijeće za porez i sud pravičnosti (Tax and Chancery Chamber)
 • Vijeće za imigraciju i azil

Svojstvo sudova njihovo je stručno znanje u predmetu žalbi. Struktura je takva da su suci stručnjaci u području prava njihove nadležnosti, a nepravni članovi stručno su kvalificirani ili kvalificirani na temelju iskustva u njihovu području. Skupine za pojedinačne vrste žalbi razlikuju se ovisno o predmetu žalbe.

Žalbeni sudovi za zapošljavanje i zapošljavanje

Employment Tribunal i Employment Appeal Tribunal nalaze se izvan jedinstvene strukture sudova, ali ih podupire HTCTS. Njihova je uloga izvršavanje administrativnih zadaća potrebnih kako bi se omogućilo odlučivanje o zahtjevima za podnošenje zahtjevâ za zapošljavanje i naknadne žalbe na žalbeni sud za zapošljavanje. Postoji zaseban Employment Appeal Tribunal za Škotsku.

Škotski sudovi (Scottish Tribunals)

Postoji nekoliko sudova u Škotskoj. Većina sudova vodi zaseban predsjednik ili predsjednik, a svaka od njih ima različite ovlasti izvršenja. Jurisdikcije u rasponu su od žalbi na novčane kazne za parkiranje do obveznog liječenja i ograničavanja pacijenata s teškim duševnim bolestima.

Žalbe protiv odluka škotskih sudova govore građanski sudovi u Škotskoj, a mogu ih razmotriti magistratski sud i Vrhovni građanski sud.

Reforma škotskih sudova

Zakonom o sudovima (Škotska) iz 2014. uspostavljena je pojednostavljena dvoslojne strukture za škotske sudove. Najviši sudac u Škotskoj, predsjednik lorda (Lord President), predvodi nove strukture, slično modelu Ujedinjene Kraljevine koji je prethodno opisan. Predsjednik Vrhovnog građanskog suda delegiran je niz funkcija društvu Lady Smith, imenovanom za predsjednika škotskog suda.Upper Tribunal (Viši sud) preuzet će odgovornost za saslušanje većine žalbenih postupaka u predmetima koji se odnose na prvostupanjski sud, uklanjajući ih iz sudske nadležnosti. Upravu First-tier i Upper Tribunal provodit će Poveznica se otvara u novom prozoru Škotska sudska služba. Tribunali će se prenijeti na Škotsku sud u fazama, pri čemu je prvi prijenos započeo u prosincu 2016..

Praksa Službeničkog suda

Općenito, postupak u Ujedinjenoj Kraljevini i škotskim sudovima obično je manje formalan nego na drugim sudovima. Članovi tribunala mogu biti osobe koje nisu pravni stručnjaci, poput liječnika i laika, dok je predsjednik gotovo uvijek osoba s pravnom naobrazbom.

Pitanja upravnog prava (sudsko preispitivanje) u Škotskoj razmatra Vrhovni građanski sud. Više informacija o škotskim sudovima dostupno je na stranicama Škotske sudske uprave.

Specijalizirani sudovi

U Škotskoj, kada predmet (građanski ili kazneni) postavlja ustavno pitanje koje proizlazi iz nagodbi u Ujedinjenoj Kraljevini (na primjer, pitanja u vezi s ljudskim pravima), o njoj može odlučiti Vrhovni sud Ujedinjene Kraljevine.

Sheriff Personal Personal Court (Sud za osobne ozljede)

Taj je sud 22. rujna 2015. osnovan kako bi djelovao kao nacionalni centar za stručno znanje u predmetima povezanima s osobnim ozljedama. Sud može pokrenuti sudski postupak o osobnim ozljedama, ako je potraživani iznos veći od 5,000 GBP. Stranke također imaju izbor podizanja osobne tvrdnje o bilo kojoj vrijednosti na lokalnom Courriff Courtu (Sheriff Sheriff Court). Posebna odredba namijenjena je slučajevima tjelesnih ozljeda na radnom mjestu: one u iznosu većem od 1,000 GBP mogu se izravno povisiti u Sheriff osobnom sudu za ozljede, dok se predmeti radnog mjesta u visini od 1,000 GBP mogu uputiti Sudu ako lokalni Sheriff smatra da imaju dovoljnu važnost ili poteškoće. Od 22. rujna 2015. na zasjedanju Revizorski sud više ne može razmatrati osobne mjere u vrijednosti ispod 100,000 GBP.

Drugi sudovi uključuju:

Povezane poveznice

Poveznica se otvara u novom prozoruSudska služba Njezinog veličanstva

Poveznica se otvara u novom prozoruSud u Santunom Lyonu

Poveznica se otvara u novom prozoruScottish Land Court („Scottish Land Court”)


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 16/09/2019