Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specijalizirani sudovi - Švedska

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?

Pronađite informacije o organizaciji specijaliziranih sudova u Švedskoj.


Specijalizirani sudovi

Postoje određeni specijalizirani sudovi koji se bave sporovima u različitim područjima specijalizacije.

  • RadniPoveznica se otvara u novom prozoru sud bavi se radnim sporovima. U okviru radnog spora u obzir se uzima svaki spor koji se odnosi na odnos između poslodavca i zaposlenika. Radno je sud obično prvi i jedini nadležan sud u radnim sporovima. Međutim, na određenim vrstama radnih sporova prvi put ispituje okružni sud, čija se presuda može pobijati pred sudom za radne sporove, a zatim drugi i posljednji sud.
  • Poveznica se otvara u novom prozoruSud koji je uputio zahtjev bavi se, među ostalim, sporovima u okviru Zakona o tržišnom natjecanju i Zakona o marketingu.
  • PrizivniPoveznica se otvara u novom prozoru sud u patentnom postupku odlučuje o žalbama protiv odluka Ureda za patente i registraciju u vezi s patentima, žigovima, dizajnima, itd. Odluka Žalbenog suda za patente predmet je žalbe VrhovnomPoveznica se otvara u novom prozoru upravnom sudu.

Postupci uPoveznica se otvara u novom prozoru okviru sudova za zemljišta i zaštitu okoliša obrađuju slučajeve kao što su dozvole za vodne operacije i ekološki opasne djelatnosti, pitanja zaštite zdravlja, očuvanje prirode, zbrinjavanje otpada, onečišćena područja i opasni otpad, štete povezane s okolišem, pitanja izgradnje, rušenja i dozvole zemljišta u skladu sa Zakonom o planiranju i gradnji, zakupoprimci, žalbe u vezi s pitanjima planiranja, eksploatacije zemljišta, služnosti i izvlaštenje zemljišta. Postoji pet sudova za zaštitu tla i okoliša, koji su posebni sudovi na okružnim sudovima u Nacju, Vänersborg, Växjö, Umeå i Östersund. Žalbe protiv presuda i odluka sudova za okoliš i okoliš mogu se podnijeti Žalbenom sudu za zemljište i okoliš, koji je dio žalbenog suda iz Sveae. Žalbe u predmetima uvedenima na Sudu za okoliš i okoliš i koje su se žalile na žalbe pred Vrhovnim sudom mogu se podnijeti Vrhovnom sudu.

Pomorski sudovi rješavaju predmete na temelju švedskog Pomorskog zakonika (1994: 1009). Postoji sedam pomorskih sudova i oni su dio okružnih sudova u Luleå, Sundsvallu, Stockholmu, Kalmaru, Malmöu, Göteborgu i Värmlandu.

Poveznica se otvara u novom prozoruSudovi za migracije preispituju odluke Odbora za migracije o strancima i građanskim stvarima. Sudovi za migracije posebni su sudovi na sudovima u Malmöu, Göteborgu, u Stockholmu i Luleå. Žalbe protiv presuda i odluka sudova za migracije mogu se podnijeti Žalbenom sudu za migracije koji je dio Administrativnog suda u Stockholmu.

Za određene vrste sporova u vezi s najmom, unutarnjim vlasništvom i zakupom vode regionalni Poveznica se otvara u novom prozoru najam i sudovi za najam.To su kvazisudska tijela sa sličnim ovlastima za sudove.

Drugi specijalizirani sudovi

Nema ustavnog suda ili sličnog u Švedskoj.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 13/09/2019