Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Specializirana sodišča - Švedska

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?

Informacije o organizaciji specializiranih sodišč na Švedskem.


Specializirana sodišča

Obstajajo nekatera specializirana sodišča, ki obravnavajo spore na različnih področjih specializacije.

  • Povezava se odpre v novem oknuDelovno sodišče obravnava delovne spore. Kot delovni spor se upošteva vse spore v zvezi z razmerjem med delodajalcem in delojemalcem. Delovno sodišče je običajno prvo in edino pristojno sodišče v delovnih sporih. Nekatere vrste delovnih sporov najprej obravnava okrožno sodišče, zoper katero je mogoče vložiti pritožbo pri Labour Court, nato pa postane drugo in zadnje sodišče.
  • Povezava se odpre v novem oknuSodišče za trg med drugim obravnava spore v skladu z zakonom o konkurenci in Zakonom o trženju.
  • Povezava se odpre v novem oknuSodišče za patente odloča o pritožbah zoper odločbe urada za patente in urad za registracijo v zvezi s patenti, znamkami, modeli itd. Odločitev pritožbenega sodišča je predmet pritožbe na VrhovnoPovezava se odpre v novem oknu upravno sodišče.

Zadeve naPovezava se odpre v novem oknu sodiščih za kopenski in okoljski ravni, kot so dovoljenja za delovanje voda in okolju nevarne dejavnosti, vprašanja varovanja zdravja, ohranjanje narave, zbiranje odpadkov, onesnažena območja in nevarni odpadki, okoljsko povezana škoda in nadomestila, težave v zvezi z gradnjo, rušenjem in dovoljenji v skladu z zakonom o prostorskem načrtovanju in graditvi objektov, urejanje objektov, prizidkov, ureditev zemljišč, ureditev služnosti in razlastitev. Na okrožnih sodiščih v kraju Nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå in Östersund so posebna sodišča. Pritožbe zoper sodbe in odločbe deželnih in okoljskih sodišč se lahko vložijo pri pritožbenem sodišču za zvezne dežele in okolje, ki je del pritožbenega sodišča Svea. Pritožbe, vložene na Sodišču za zemljišča in okolje in ki so bile predmet pritožb, ki jih je obravnavalo pritožbeno sodišče za kopenske in okoljske zadeve, se lahko vložijo pri vrhovnem sodišču.

Pomorska sodišča obravnavajo zadeve v skladu s švedskim pomorskim zakonikom (1994: 1009). Obstaja sedem pomorskih sodišč in so del okrožnih sodišč Luleå, Sundsvall, Stockholm, Kalmar, Malmö, Göteborg in Värmland.

OdločbePovezava se odpre v novem oknu Migracijskega sodišča, ki jih je sprejel odbor za migracije na področju tujcev in državljanov. Sodišča za migracije so posebna sodišča na sodiščih v Malmöju, Göteborgu in Stockholmu ter Luleå. Pritožbe zoper sodbe in odločbe sodišč za migracije se lahko vložijo pri prizivnem sodišču za migracije, ki je del Stockholmskega upravnega sodišča.

Nekatere vrste sporov, ki vključujejo najemnine, najemniške kmetije in najemniške prostore, obravnavajo regionalna Povezava se odpre v novem oknu najemnina in najemnine za zemljišča v zakupu.To so kvazisodni organi s podobnimi pristojnostmi, kot jih imajo sodišča.

Druga specializirana sodišča

Na Švedskem ni ustavnega sodišča ali podobnega.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 13/09/2019