Chiudi

LA VERSIONE BETA DEL PORTALE È DISPONIBILE ORA!

Visita la versione BETA del portale europeo della giustizia elettronica e lascia un commento sulla tua esperienza sul sito!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Erikoistuomioistuimet - Ruotsi

La pagina è stata tradotta automaticamente. Non è possibile garantirne la qualità.

La qualità della traduzione è stata giudicata: inaffidabile

La traduzione vi risulta utile?

Tietoa erityistuomioistuinten organisaatiosta Ruotsissa.


Erityistuomioistuimet

On joitakin erityistuomioistuimia, jotka käsittelevät riitoja eri erikoistumisaloilla.

  • Linkki avautuu uuteen ikkunaanTyötuomioistuin käsittelee työriitoja. Työmarkkinakiistoissa otetaan huomioon mahdolliset riidat, jotka liittyvät työnantajan ja työntekijän väliseen suhteeseen. Työtuomioistuin on yleensä ainoa toimivaltainen tuomioistuin työoikeudellisissa riita-asioissa. Käräjäoikeus tutkii ensin kuitenkin tietyntyyppisiä työriitoja, joiden tuomiosta voidaan valittaa työtuomioistuimeen, ja siitä tulee toinen ja viimeinen tuomioistuin.
  • Linkki avautuu uuteen ikkunaanMarkkinaoikeus käsittelee muun muassa kilpailulain ja markkinointilain soveltamisalaan kuuluvia riita-asioita.
  • Linkki avautuu uuteen ikkunaanPatenttituomioistuin käsittelee patentti- ja rekisteriviraston päätöksistä tehtyjä valituksia, jotka koskevat patentteja, tavaramerkkejä ja malleja. Patentin muutoksenhakutuomioistuimen päätökseen haetaan muutosta valittamalla korkeimpaanLinkki avautuu uuteen ikkunaan hallinto-oikeuteen.

Linkki avautuu uuteen ikkunaanMaa- ja ympäristötuomioistuimet (Mark- och miljödomstolar) käsittelevät esim. vesien käyttöön ja ympäristön kannalta vaaralliseen toimintaan liittyviä lupa-asioita, terveydensuojelu-, luonnonsuojelu- ja puhtaanapitokysymyksiä, saastuneisiin alueisiin ja vaarallisiin jätteisiin liittyviä kysymyksiä, ympäristöasioihin liittyviä vahingonkorvauskysymyksiä, kaavoitus- ja rakennuslain mukaisia rakennus-, purku- ja maankäyttölupa-asioita, vuokraoikeuksia, kaavavalituksia, kiinteistönmuodostusta ja asennusoikeutta sekä pakkolunastuksia. Maaperä- ja ympäristötuomioistuimia on viisi. ne ovat erityistuomioistuimia Nackan, Vänersborgin, Växjön, Uumajan ja Östersundin piirioikeuksissa. Maa- ja ympäristötuomioistuimien tuomioista ja päätöksistä voi valittaa ylempään maa- ja ympäristöylioikeuteen (Mark- och miljööverdomstolen), joka on osa Svean hovioikeutta. Maa- ja ympäristötuomioistuimissa vireille pannuista asioista, joissa on valitettu maa- ja ympäristöylioikeuteen, voidaan valittaa Korkeimpaan oikeuteen.

Merioikeustuomioistuimet ( Sjörättsdomstolar) käsittelevät merilain (1994:1009) piiriin kuuluvia asioita. Merituomioistuimia on seitsemän, ja ne ovat osa Luulajan, Sundsvallin, Tukholman, Kalmarin, Malmön, Göteborgin ja Värmlandin alioikeuksia.

Linkki avautuu uuteen ikkunaanMaahanmuuttoasioita käsittelevät tuomioistuimet tarkastelevat uudelleen ulkomaalaisasioita ja kansalaisten asioita koskevia päätöksiä. Maahanmuuttoasioita käsittelevät tuomioistuimet ovat toimivaltaisia tuomioistuimia Malmössä, Göteborgissa ja Tukholmassa sekä Luulaja. Migraatiotuomioistuinten tuomioista ja päätöksistä voi valittaa Migraatioylioikeuteen (Migrationsöverdomstolen), joka on osa Tukholman kamarioikeutta.

Tietyntyyppisiä huoneenvuokra- ja maanvuokrariitoja käsittelevät alueelliset huoneenvuokra- Linkki avautuu uuteen ikkunaan ja maanvuokralautakunnat.Tämä on tuomioistuinelimiin verrattavaa elintä, jolla on vastaavat valtuudet tuomioistuimissa.

Muut erityistuomioistuimet

Ruotsissa ei ole perustuslakituomioistuinta eikä vastaavaa.


Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.

Päivitetty viimeksi: 13/09/2019