Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Ciprus

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A ciprusi nemzeti jog nem rendelkezik a „törvényes kamat mértékéről”. A bíróság előtt kezdeményezett eljárás esetében azonban a bíró előre meghatározott mértékű törvényes kamat fizetését rendelheti el a kereset beérkezésének időpontjától a határozat meghozatalának napjáig, amennyiben a vonatkozó jogszabályok nem rendelkeznek kamatfizetésről, vagy amennyiben a szerződésszegéssel vagy valamely megállapodás megszegésével kapcsolatban benyújtott kereset esetében az említett szerződés vagy megállapodás nem tartalmaz a kamatra vonatkozó kifejezett rendelkezést.

A kamat jelenlegi 3,5%-os mértékét a pénzügyminiszter külön rendeletben állapította meg, és annak megváltoztatására szintén ő jogosult.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

Lásd az 1. kérdésre adott választ. A hatályos kamatláb 3,5%.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

Nem alkalmazandó. Lásd az 1. kérdésre adott választ.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Nem alkalmazandó. Lásd az 1. kérdésre adott választ.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020