Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Belgium

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A törvényes kamat az azon pótlólagos összeg kiszámításához használt százalék, amelyet a hitelezőjét időben ki nem fizető adósnak kell megfizetnie.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

Polgári ügyekben (magánszemélyek között vagy magánszemély és kereskedő között) a törvényes kamatot a 12 hónapos EURIBOR kamatláb (európai bankközi kamatláb) plusz 2% hozzáadásával számítják.

A kereskedelmi ügyleteket (azaz a kereskedők és/vagy üzleti vállalkozások közötti ügyleteket) a kereskedelmi ügyletek késedelmes kifizetése elleni fellépésről szóló 2002. augusztus 2-i törvény (Wet van 2/08/2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties) szabályozza. Az ügylet feleinek eltérő megállapodása (szerződéses kamatláb) hiányában ez a kamatláb kerül alkalmazásra.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A kereskedelmi ügyletekre vonatkozó kamatláb hat havonkénti kiigazítása a Belga Hivatalos Közlönyben kerül közzétételre (Belgisch staatsblad - Moniteur belge weboldal: A link új ablakot nyit meghttp://www.ejustice.just.fgov.be/)

További tájékoztatás a Szövetségi Gazdasági Közszolgálat weboldalán található (A link új ablakot nyit meghttp://economie.fgov.be/)

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

További ingyenes tájékoztatás a Szövetségi Gazdasági Közszolgálat weboldalán található (A link új ablakot nyit meghttp://economie.fgov.be/)


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020