Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Csehország

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

Igen. A kamatot általánosságban a 89/2012. törvény (polgári törvénykönyv) 1802-1806. szakaszai szabályozzák; meghatározásuk szerint ez egy pénzügyi szankció, amely automatikusan, ex lege kamat formájában akkor keletkezik, ha az adós valamilyen esedékes kifizetést nem teljesít. A törvényes kamat a másodlagos jognak (jelenleg a 351/2013. kormányrendelet) megfelelően került meghatározásra.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A törvényes kamat összege az adós késedelembe esésének első napján hatályban lévő jogszabályok szerint kerül kiszámításra.

A 2013. október 16-i 351/2013. cseh kormányrendelet 2014. január 1-je óta hatályos. Meghatározza a késedelmi kamat összegét és az adósság behajtásával kapcsolatos költségeket, a felszámoló, a csődbiztos és a jogi személyt képviselő szerv bíróság által kinevezett tagjának javadalmazását, valamint szabályoz bizonyos kérdéseket a Kereskedelmi Közlönnyel és a jogi és természetes személyek nyilvántartásával kapcsolatosan. A rendelet értelmében a késedelmi kamat évi összegének alapja a Cseh Nemzeti Bank által a késedelem által érintett naptári időszak első napjára meghatározott repokamatláb, plusz nyolc százalékpont. Ez a kamatösszeg ezt követően változatlan marad a késedelem ideje alatt.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A 351/2013. kormányrendelet hatályba lépését megelőzően kezdődött késedelem kamatját korábban hatályban lévő jogszabály, azaz a 142/1994. kormányrendelet szabályozza; mindig hivatkozni kell a késedelem első napján hatályban lévő változatra.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A link új ablakot nyit meghttp://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=351&r=2013


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 25/03/2020