Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Észtország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A kötelmi jogi törvény 113. szakasza szerint, ha a fizetési kötelezettség teljesítése késik, a hitelező késedelmi kamat (késedelmi bírság) fizetését követelheti az adóstól a kötelezettség esedékessé válásától a kötelezettség szabályszerű teljesítéséig terjedő időszakra.

Abban az esetben, ha a szerződésben nem állapodtak meg a késedelmi kamat mértékéről, a hitelező a törvényben meghatározott összegű kamatot követelheti. A kötelmi jogi törvény 113. szakaszának (1) bekezdése szerint a törvényes kamatláb a törvény 94. szakaszában meghatározott kamatláb plusz évi nyolc százalék. A törvény 94. szakaszának (1) bekezdése értelmében a kamatláb félévente kerül alkalmazásra, és megegyezik az Európai Központi Bank irányadó refinanszírozási műveletekre minden év január 1-je vagy július 1-je előtt alkalmazandó legutóbbi kamatlábával.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

Az Eesti Pank (az Észt Bank) a weboldalán és az Ametlikud Teadaanded hivatalos lapban évente kétszer teszi közzé a kötelmi jogi törvény 94. szakaszában előírt kamatlábat. A törvényes kamat kiszámításakor a törvény 113. szakaszának (1) bekezdése értelmében nyolc százalékot adnak ehhez a rátához.

2015 második felében a 94. szakaszban előírt ráta 0,05 %, így a törvényes kamatláb 0,05 %+8 %=8,05 % volt.

Észtországban nem született rendelkezés különböző törvényes kamatlábakról. A kötelmi jogi törvény 113. szakasza egyformán alkalmazandó bármilyen késedelem fordul elő a fizetési kötelezettség teljesítésében.

3 Szükség esetén van-e egyéb információra a törvényes kamat számításáról?

A törvényes kamat kiszámítására vonatkozóan további tájékoztatás található észt nyelven például a A link új ablakot nyit megTarbijaveeb fogyasztói weboldalon és a A link új ablakot nyit megJurist Aitab jogi segítségnyújtó weboldalon.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A kötelmi jogi törvényt az A link új ablakot nyit megÁllami Közlöny weboldalán közzétették és az angol nyelvű fordítás A link új ablakot nyit megitt elérhető.

Az Európai Központi Bank irányadó refinanszírozási műveletekre vonatkozó legfrissebb kamatlábáról tájékoztatás található az A link új ablakot nyit megÉszt Bank weboldalán.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 19/02/2018