Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Észtország

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A kötelmi jogi törvény 113. szakasza szerint, ha a fizetési kötelezettséget késedelmesen teljesítik, a hitelező késedelmi kamat fizetését (a késedelmes teljesítés szankciója) követelheti az adóstól a kötelezettség esedékessé válásától annak szabályszerű teljesítéséig terjedő időszakra.

Abban az esetben, ha a szerződésben nem állapodtak meg a késedelmi kamat mértékéről, a hitelező a törvényben meghatározott összegű kamatot követelheti. A kötelmi jogi törvény 113. szakaszának (1) bekezdése szerint a törvényes kamatláb a törvény 94. szakaszában meghatározott kamatláb plusz évi nyolc százalék.  A törvény 94. szakaszának (1) bekezdése értelmében a kamatláb féléves alapon kerül alkalmazásra, és megegyezik az Európai Központi Bank irányadó refinanszírozási műveleteire vonatkozó, minden év január 1-je vagy július 1-je előtt alkalmazandó legutóbbi kamatlábbal.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A kötelmi jogi törvény 94. szakaszában meghatározott kamatlábat az Eesti Pank (az Észt Nemzeti Bank) évente két alkalommal, a honlapján és az „Ametlikud Teadaanded” nevű hivatalos lapban teszi közzé. A törvényes kamat kiszámításakor ehhez a kamatmértékhez a törvény 113. szakaszának (1) bekezdése értelmében nyolc százalékot hozzá kell adni.

2019 második felében a 94. szakaszban előírt ráta 0,00 % volt, így a törvényes kamatláb 0,00 %+8 %=8,00 % volt.

Észtországban nincsenek különböző mértékű törvényes kamatok. A kötelmi jogi törvény 113. szakasza pénzbeli kötelezettség teljesítésének bármilyen késedelme esetén egységesen alkalmazandó.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A törvényes kamat kiszámítására vonatkozó további észt nyelvű tájékoztatás található például a A link új ablakot nyit megTarbijaveeb fogyasztóvédelmi honlapon és a jogi segítségnyújtással foglalkozó A link új ablakot nyit megJurist Aitab oldalon.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A kötelmi jogi törvény A link új ablakot nyit megaz állami hivatalos közlöny honlapján került közzétételre, angol fordítása pedig A link új ablakot nyit megitt érhető el.

Az Európai Központi Bank által az irányadó refinanszírozási műveletekre alkalmazott legfrissebb kamatlábakról szóló tájékoztatás A link új ablakot nyit megaz Észt Nemzeti Bank honlapján található.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 13/10/2020