Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Görögország

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A görög jog rendelkezik a törvényes kamatról. A törvényes kamat a törvény által közvetlenül előírt kamatláb, azaz a tőke százaléka a megadott időszakban. A törvényes kamat leggyakoribb formája a késedelmi kamat, azaz az a kamat, amellyel az adós attól az időponttól tartozik, amikor késedelembe esett. A polgári törvénykönyv 301., 346., 529., 720., stb. cikkei más esetekben is rendelkeznek törvényes kamatról.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A késedelmes fizetés miatt fizetendő törvényes kamatláb rendszerint két százalékponttal haladja meg a Görög Nemzeti Bank kormányzójának határozatában korábban meghatározott maximális szerződéses kamatlábat, amelyet 2001-ben harmonizáltak az Európai Központi Bank megfelelő kamatlábával (a Monetáris Tanács 47/2000. határozata, a 2842/2000. törvény 3. cikkének (2) bekezdése). Jelzésképpen a nem banki büntetőkamatláb (az 1946-tól 1979-ig következetesen alkalmazott) 12 %-tól (1992-ben) 44 %-ig terjedt (amikor is fokozatosan csökkenni kezdett). Jelenleg 7,30 %.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A Görög Nemzeti Bank weboldalán található egy táblázat a nem banki kamatlábakról (1946. óta) (A link új ablakot nyit meghttp://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/rates_markets/monetary/exotrapezika.aspx), bár ez a weboldal nem szolgál automatikus módszerrel a törvényes kamatláb kiszámítására, ahogy azt más weboldalak, mint például a NOMOS vagy az ISOKRATIS (dsanet) teszik.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A Görög Nemzeti Bankhoz igen, de a többiekhez nincs, mivel azok előfizetésen alapuló szolgáltatások.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020