Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat

A törvényes kamatláb számítási módjaira vonatkozó nemzeti információ az egyes uniós tagállamok vonatkozásában.


A polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés keretében több európai uniós jogi eszköz is előírhatja törvényes kamat számítását. E jogi eszközök azonban részletesen nem szabályozzák a kérdést, vagyis a törvényes kamat kiszámításának alapja és módja tekintetében a nemzeti jog az irányadó.

Határon átnyúló ügyekben ez releváns információnak minősül, amelyhez hozzáférést kell biztosítani. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat ezért az általa kidolgozott tájékoztatókkal kíván információt szolgáltatni arról, hogy a tagállamok miként határozzák meg a törvényes kamatot, nemzeti joguk tartalmaz-e a törvényes kamatra vonatkozó rendelkezést, és ha igen, annak mi a jogalapja, illetve milyen rátát/összeget ír elő. Információt szolgáltat továbbá e ráták alkalmazási körülményeiről és feltételeiről, illetve számításuk módjáról is.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 18/01/2019