Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Finnország

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A finn jogszabályokban a „törvényes kamat” mind a felvett hitelekre esedékesség előtt alkalmazandó kamatot, mind a késedelmes fizetések büntetőkamatát jelenti. Mindkét típusú törvényes kamatra vonatkozóan a kamatról szóló (633/1982. sz.) törvény rendelkezik. A kamatról szóló törvény határozza meg a kamat vagy – késedelmes fizetésért – a büntetőkamat fizetési kötelezettséget, kivéve, ha az adós kötelezettségéből vagy az üzleti gyakorlatból más következik, vagy törvény másként rendelkezik (a kamatról szóló törvény 2. szakaszának (1) bekezdése).

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

Adósság után fizetendő kamat: Az adós nem köteles kamatot fizetni az adósság esedékességét megelőző időszakra (a kamatról szóló törvény 3. szakaszának (1) bekezdése). A kamatfizetésről azonban meg lehet állapodni. Ha a kamatfizetési kötelezettségről úgy született megállapodás, hogy a kamatlábat nem határozták meg, az adósnak a kamatról szóló törvény 12. szakaszában említett referencia-kamatlábnak megfelelően kell éves kamatot fizetnie (a kamatlábról szóló törvény 3. szakaszának (2) bekezdése).

A fogyasztókkal készpénzfelvétel céljából kötött hitelszerződések esetében a fogyasztóvédelemről szóló (38/1978) törvény 7. fejezete 17a. szakaszának rendelkezése is alkalmazandó, amely kimondja, hogy ha a hitel vagy a hitelkeret kevesebb mint 2 000 EUR, a hitel THM-je nem haladhatja meg a kamatról szóló törvény 12. szakaszában említett referencia-kamatlábat plusz 50 %-ot.

Büntetőkamat a késedelmes fizetésért: A kereskedelmi szerződések fizetési feltételeiről szóló (30/2013) törvény hatálya alá tartozó megállapodások esetében a késedelmes fizetésekre vonatkozó törvényes kamat nyolc százalékponttal magasabb, mint az adott időpontban érvényes referencia-kamatláb (a kamatról szóló törvény 4a. szakaszának (1) bekezdése), azaz jelenleg a ráta 8,0 % (2017. őszi adat). Más megállapodások esetében a késedelmes fizetésekre vonatkozó törvényes büntetőkamat hét százalékponttal magasabb, mint az adott időpontban érvényes referencia-kamatláb (a kamatlábról szóló törvény 4. szakasza), azaz jelenleg 7,0 % (2017. őszi adat).

A fogyasztói adósságot illetően, a kamatról szóló törvénynek a késedelmes fizetésekre vonatkozó büntetőkamattal foglalkozó rendelkezései kógens jogszabálynak minősülnek, és nem lehet a késedelmes fizetésekre vonatkozó magasabb kamatlábról megállapodni (a kamatról szóló törvény 2. szakaszának (2) bekezdése). Más adósságnál a késedelmes fizetésekre vonatkozó kamatlábról meg lehet állapodni. A kereskedelmi szerződések fizetési feltételeiről szóló törvény hatálya alá tartozó szerződések esetében azonban nem lehet arról megállapodni, hogy a hitelezőnek nem áll jogában büntetőkamatot felszámítania a késedelmes fizetések után, továbbá ha az adós egy ajánlatkérő szerv, késedelmes fizetés esetére nem lehet a kamatról szóló törvény 4a. szakaszának 1 bekezdése alapján meghatározott kamatlábnál alacsonyabb kamatlábban megállapodni (a kereskedelmi szerződések fizetési feltételeiről szóló törvény 8. szakasza).

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A kamatról szóló törvényben említett referencia-kamatláb az Európai Központi Bank által minden félév első naptári napja előtt lebonyolított legutóbbi irányadó refinanszírozási műveletnél alkalmazott kamatláb, a legközelebbi fél-százalékpontra felkerekítve (a kamatról szóló törvény 12. szakasza).

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A kamatról szóló törvény nem hivatalos angol nyelvű fordítása megtalálható a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.finlex.fi/fi/laki/kaannokset/1982/en19820633.pdf

A törvény finn és svéd nyelvű változatai megtalálhatóak a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820633?search%5btype%5d=pika&search%5bpika%5d=Korkolaki

A kereskedelmi szerződések fizetési feltételeiről szóló törvény megtalálható a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2013/20130030?se

A fogyasztóvédelemről szóló törvény megtalálható a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038?se


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 06/03/2020