Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Magyarország

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

Igen. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:47. §-a határozza meg a törvényes kamat mértékét, amely a jegybanki kamatszabályozáshoz kötődik. A forintban meghatározott pénztartozás után járó törvényes kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa határoz meg. Idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén a kamat mértéke az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamat, vagy, ha ilyen nincs, a pénzpiaci kamat.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A kamat jogalapja a törvény (Ptk.), mely abból indul ki, hogy a kamat az idegen pénz ára, amelyet a felek eltérő megállapodása hiányában (pl. ingyenes pénzhasználat, kamatmentesség) minden pénztartozás kötelezettjének meg kell fizetnie. A pénztartozásra alkalmazandó törvényes kamat egy-egy naptári félévben állandó: az érintett félév első napján érvényes kamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére, függetlenül attól, hogy a félév során a jegybanki alapkamat mértéke miként változik.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

Nincs.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Igen, a Ptk. elérhető a A link új ablakot nyit megNemzeti Jogszabálytárban. A jegybanki alapkamat mértékére vonatkozó információk a Magyar Nemzeti Bank A link új ablakot nyit meghonlapján érhetők el.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020