Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat

A törvényes kamatláb számítási módjaira vonatkozó nemzeti információ az egyes uniós tagállamok vonatkozásában.


A polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés keretében több európai uniós jogi eszköz is előírhatja törvényes kamat számítását. E jogi eszközök azonban részletesen nem szabályozzák a kérdést, vagyis a törvényes kamat kiszámításának alapja és módja tekintetében a nemzeti jog az irányadó.

Határon átnyúló ügyekben ez releváns információnak minősül, amelyhez hozzáférést kell biztosítani. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat ezért az általa kidolgozott tájékoztatókkal kíván információt szolgáltatni arról, hogy a tagállamok miként határozzák meg a törvényes kamatot, nemzeti joguk tartalmaz-e a törvényes kamatra vonatkozó rendelkezést, és ha igen, annak mi a jogalapja, illetve milyen rátát/összeget ír elő. Információt szolgáltat továbbá e ráták alkalmazási körülményeiről és feltételeiről, illetve számításuk módjáról is.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 26/10/2020