Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Málta

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A máltai jogban nem szerepel a „törvényes kamat” kifejezés, helyette a „törvényes késedelmi kamat” terminus van használatban. A kifejezés a Máltai Kereskedelmi Törvénykönyvben található, a következő meghatározással: „egyszerű késedelmi kamat, amelynek mértéke megegyezik a referencia-kamatláb összegével, és legalább nyolc százalék (8 %)”.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A máltai jog csak egy kamatlábról rendelkezik, és ez nyolc százalékos (8 %). Ennek a kamatlábnak a jogalapját a máltai törvénytár 13. fejezete, a Kereskedelmi Törvénykönyv jelenti, egész pontosan az említett törvénykönyv II. címének IA alcíme.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A hitelező késedelmi kamatra a szerződésben meghatározott fizetési határnap vagy határidő lejáratát követő naptól jogosult. Ha viszont a szerződés nem állapítja meg a fizetés határnapját vagy a fizetési határidőt, a hitelező a késedelmi kamatra az alábbi határidők bármelyikének lejártakor jogosulttá válik:

  • harminc naptári nappal a számla adós általi kézhez vételének napját követően;
  • harminc naptári nappal az áru kézhezvételi vagy a szolgáltatás igénybevételi napját követően olyan esetekben, amikor a számla kézhez vételének dátuma bizonytalan;
  • harminc naptári nappal az áru kézhezvételi vagy a szolgáltatás igénybevételi napját követően olyan esetekben, amikor az adós korábban kapja kézhez a számlát, mint az árut vagy szolgáltatást;
  • harminc naptári nappal azután, hogy a törvény szerinti megállapodás vagy a szerződés értelmében a terméket igazolni vagy hitelesíteni kell, és az adós korábban kapja kézhez a számlát, illetve azon a napon, amelyen ez a jóváhagyás vagy igazolás megtörténik.

Az érintett év első félévére vonatkozó referencia-kamatláb a folyó év január 1-jén érvényben lévő kamatláb lesz, a szóban forgó év második félévére pedig az adott év július 1-jétől érvényben lévő kamatláb vonatkozik.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

A máltai törvénytár A link új ablakot nyit meg13. fejezete, a Máltai Kereskedelmi Törvénykönyv szabadon hozzáférhető az interneten.


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020