Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Lengyelország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lengyel nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A polgári törvénykönyvről szóló – 1964. április 23-i (módosított) törvény [a Lengyel Köztársaság „Dziennik Ustaw” című 2014. évi Jogi Közlönyének 121. sz., a továbbiakban: a CC] 359. cikkének (1) bekezdése értelmében, egy pénzösszeg után kamat csak akkor esedékes, ha az jogügyletből, jogszabályból, bírósági határozatból vagy egy másik illetékes hatóság határozatából következik. Ha a kamat szintje másként nincs meghatározva, a törvényes kamat a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben esedékes.

Másrészről, ami a késedelmi kamatot illeti, a CC. 481. cikkének (2) bekezdése szerint ha nincs kikötve késedelmi kamatláb, a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 5,5 százalékpont összegének megfelelő mértékű törvényes késedelmi kamat esedékes. Ha azonban valamely követelés ennél nagyobb mértékben kamatozik, a hitelező magasabb késedelemi kamatot igényelhet.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A CC 359. cikkének (2) bekezdése a törvényes kamatot a Lengyel Nemzeti Bank referencia-kamatlába és 3,5 százalékpont összegének megfelelő mértékben rögzíti. Az igazságügyi miniszter a Lengyel Köztársaság „Monitor Polski” című Hivatalos Értesítőjében megjelentetett hirdetményben teszi közzé a törvényes kamat szintjét. Az igazságügyi miniszter 2016. január 7-i hirdetménye értelmében jelenleg, 2016. január 1-je óta a törvényes kamat szintje évi 5 %, a törvényes késedelmi kamat szintje pedig évi 7 %.

Másrészről a kereskedelemi ügyletek során felmerülő kamatot a kereskedelmi ügyletek fizetési feltételeiről szóló 2013. március 8-i (módosított) törvény (2013. évi Jogi Közlöny, 403.sz.) szabályozza, a kamat szintjét pedig mindenkor a fejlesztési miniszter által kiadott hirdetmény határozza meg. A 2016. január 7-i hirdetmény értelmében jelenleg, 2016. január 1-jétől 2016. június 30-ig a kereskedelmi ügyletek során bekövetkező késedelem esetében a törvényes kamat szintje évi 9,50 %.

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A Lengyel Nemzeti Bank kamatlábainak jelenlegi szintjére vonatkozó részletekért, ideértve a referencia-kamatlábat is, látogassa meg a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) weboldalát a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.nbp.pl/home.aspx?f=/dzienne/stopy.htm

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Az igazságügyi miniszter és a fejlesztési miniszter által a (kereskedelmi ügyletekre vonatkozó) törvényes kamat szintjéről közzétett hirdetmények hozzáférhetőek a Kormányzati Jogalkotó Központ (Rządowe Centrum Legislacji RCL) weboldalán: A link új ablakot nyit meghttp://www.monitorpolski.gov.pl/Wyszukiwanie/tabid/114/Title/odsetki/Default.aspx


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/02/2020