Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Törvényes kamat - Románia

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A fizetési kötelezettségeket terhelő ügyleti és büntető törvényes kamatról és a bankszektorra vonatkozó egyes pénzügyi és adóintézkedések szabályozásáról szóló 13/2011. kormányrendelet meghatározza a következőkre vonatkozó jogi szabályokat:

- ügyleti törvényes kamat (ez az adós által adott határidőig fizetendő összeg után felszámított kamattartozását jelenti, a tartozás összegének esedékességét megelőző időszakra kiszámítva) és

- büntető törvényes kamat (ez az adós által fizetendő összeg után felszámított azon kamattartozását jelenti, amelyet a kötelezettség teljesítésének az esedékességig történő elmulasztása miatt köteles megfizetni).

A 13/2011. kormányrendelet 2. cikke szerint, amennyiben törvényi rendelkezés vagy szerződéses feltétel értelmében adott esetben a fizetési kötelezettségre ügyleti és/vagy büntető kamat vonatkozik, és amennyiben a felek kifejezett rendelkezésben nem állapodtak meg a kamat mértékéről, a fizetendő ráta az azoknak külön-külön megfelelő törvényes kamatláb.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

Az ügyleti/büntető törvényes/hagyományos kamat jogi szabályait lefektető rendelkezések a fizetési kötelezettségeket terhelő ügyleti és büntető törvényes kamatról és a bankszektorra vonatkozó egyes pénzügyi és adóintézkedések szabályozásáról szóló 13/2011. kormányrendelet 3-5. cikkei:

3. cikk - (1) Az ügyleti törvényes kamatláb a Román Nemzeti Bank (Banca Națională a României) referencia-kamatlába, amely a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsa által határozatban megállapított monetáris politikai kamatláb.

(2) A büntető törvényes kamatláb a referencia-kamatláb plusz 4 százalékpont.

(21) A szakemberek közötti, illetve a szakemberek és ajánlatkérő szervek közötti ügyletek esetében a büntető törvényes kamatláb a referencia-kamatláb plus 8 százalékpont.

(3) A polgári törvénykönyvről szóló, újból közzétett 287/2009. törvény 3. cikkének (3) bekezdése értelmében ha a jogviszony nem profitorientált vállalkozás működtetéséből ered, a törvényes kamatlábat az (1) és (2) bekezdésnek megfelelően kell meghatározni és 20 %-kal kell azt csökkenteni.

(4) A Román Nemzeti Banknak a monetáris politikai kamatláb minden módosulásakor a Román Nemzeti Bank referencia-kamatlábát Románia Hivatalos Közlönye I. részében közzé kell tennie.

4. cikk – A határon átnyúló vonatkozással rendelkező jogviszonyok esetében, amennyiben a román jog alkalmazandó és a kifizetés külföldi pénznemben történik, a törvényes kamat évi 6 %.

5. cikk – (1) A polgári törvénykönyvről szóló, újból közzétett 287/2009. törvény 3. cikkének (3) bekezdése értelmében ha a jogviszony nem profitorientált vállalkozás működtetéséből ered, a kamatláb évi 50 %-nál többel nem haladhatja meg a törvényes kamatot.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit sértő bármilyen rendelkezés semmis. Ebben az esetben a hitelező elveszti a törvényes kamat követeléséhez való jogát.

(3) A hagyományos kamatláb érvényességét a kikötés napján hatályban lévő törvényes kamatra történő hivatkozással kell meghatározni.”

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

A fizetési kötelezettségeket terhelő ügyleti és büntető törvényes kamatról és a bankszektorra vonatkozó egyes pénzügyi és adóintézkedések szabályozásáról szóló 13/2011. kormányrendelet 3. cikkének (1) bekezdése kiköti, hogy a törvényes kamatláb a Román Nemzeti Bank referencia-kamatlába, amely a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsa által határozatban megállapított monetáris politikai kamatláb. A Román Nemzeti Bank weboldalán a következő címen teszik közzé: A link új ablakot nyit meghttp://www.bnr.ro/Monetary-Policy--3318.aspx

A törvényes kamatláb különböző esetekre vonatkozó számítási módszerét lásd a fenti válaszban.

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

Igen, románul a fizetési kötelezettségeket terhelő ügyleti és büntető törvényes kamatról és a bankszektorra vonatkozó egyes pénzügyi és adóintézkedések szabályozásáról szóló 13/2011. kormányrendelethez. Lásd a Román Nemzeti Bank weboldalát a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=324573

Igen, angolul a Román Nemzeti Bank (BNR) referencia-kamatlábához. Lásd a Román Nemzeti Bank weboldalát a következő címen: A link új ablakot nyit meghttp://www.bnr.ro/Monetary-Policy--3318.aspx


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 29/06/2020