menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Öröklés

A 650/2012/EU rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok


Általános információk

Az öröklési ügyekre irányadó joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, valamint a közokiratok elfogadásáról szóló, 2012. július 4-i A link új ablakot nyit meg650/2012/EU rendelet célja, hogy a polgárok számára megkönnyítse a nemzetközi öröklési ügyek kezelését.

A rendelet Dánia, Írország és az Egyesült Királyság kivételével valamennyi uniós tagállamban alkalmazandó.

A 2015. augusztus 17-én vagy azt követően elhunyt személyek utáni öröklésre alkalmazandó rendelet biztosítani fogja, hogy egy adott öröklési üggyel koherens módon egyetlen hatóság foglalkozzon, egyetlen jogi szabályozás alapján; egyúttal azt is lehetővé teszi a polgárok számára, hogy az állampolgárságuk szerinti állam jogát válasszák az utánuk történő öröklésre alkalmazandó jogként.

A rendelet bevezeti az európai öröklési bizonyítványt is; ezt a dokumentumot az öröklési ügyben eljáró hatóság állítja ki az örökösök, hagyományosok, végrendeleti végrehajtók és hagyatéki gondnokok számára annak érdekében, hogy más tagállamokban külön eljárás nélkül bizonyíthassák jogállásukat, valamint gyakorolhassák jogaikat és hatásköreiket.

A Bizottság 2014. december 9-én elfogadta az öröklési rendelet alapján használandó formanyomtatványokat létrehozó A link új ablakot nyit megvégrehajtási rendeletet.

Word Word(264 Kb)hu

PDF PDF(751 Kb)hu

Az európai igazságügyi portál lehetővé teszi, hogy felületén online kitöltse és létrehozza az V. formanyomtatvány (európai öröklési bizonyítvány) PDF-változatát.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 11/12/2018