Drugo gradivo

 • Členi direktive
  Package Travel Directive, link
 • Uvodna opomba

  The European Consumer Centre Slovenia (hereinafter: ECC Slovenia) also presents its (successful) functioning in practice on its website. One of the successfully closed cases is the following: At the beginning of February 2020, ECC Slovenia was approached by a consumer who had booked and paid for a holiday in Spain with the Top10 Travel Agency, where he was supposed to travel in the second half of May 2020. The agency offered the consumer a choice: a postponement of the trip to a later date or a voucher for the value of the paid package. The consumer insisted on a full refund, referring to Directive 2015/2302 on package travel and related travel arrangements (successor to Directive 90/314 / EEC). The agency rejected the consumer's request, therefore he turned to EPC Slovenia. EPC Slovenia reviewed the submitted complaint and, with the consent of the consumer, forwarded it to EPC Spain, which called on the travel agency to respect the applicable European legislation and to resolve the submitted complaint. In April 2020, intervention legislation in the field of package travel was also enacted in Spain, which allowed a choice between a refund and a voucher for cancelled trips due to Coronavirus. In May 2020, the consumer received a transfer of the entire purchase price of the trip in the amount of 791€, thus successfully concluding the case.

 • Splošna opomba
 • Celotno besedilo

  Potrošnik je na začetku februarja 2020 pri agenciji Top10 potovanja rezerviral in vplačal počitnice v Španiji, kamor naj bi odpotoval v drugi polovici maja 2020. Poleg pet dnevne namestitve v hotelu je cena vključevala tudi povratni letalski prevoz na relaciji Dunaj - Mallorca - Dunaj.

  Potem ko je letalski prevoznik Ryanair, dne 15. 3., potrošnika obvestil o odpovedi leta v maju in potrdil, da bo strošek letalskih vozovnic v celoti povrnjen na račun potovalne agencije, je potrošnik od agencije zahteval razvezo pogodbe zaradi izrednih okoliščin ter vračilo kupnine za letalsko vozovnico, medtem ko je za preostali znesek bil pripravljen sprejeti tudi vavčer.

  V svojem odgovoru je agencija potrošniku ponudila na izbiro: zamik potovanja na kasnejši datum, vavčer v vrednoti vplačanega paketa, veljaven 2 leti ali povračilo v višini 85 % celotnega zneska potovanja. Potrošnik je zahteval povračilo celotne kupnine, in ne zgolj 85 % delež le-te, a mu je agencija odgovorila, da do te ni upravičen.

  Čez 6 dni je potrošnik prejel nov dopis, s katerim je bil obveščen, da je dotično potovanje, ki naj bi se zgodilo med 21. in 25. 5. odpovedano, in da lahko potnik izbira med kasnejšim datumom za enako potovanje in vavčerjem, ki je enakovreden vplačanemu znesku. Potrošnik je vztrajal pri polnem povračilu kupnine, pri tem se je znova skliceval na Direktivo 2015/2302 o paketnih potovanjih in povezanih potovalnih aranžmajih.

  Tudi tokrat je agencija zahtevo potrošnika zavrnila, zato se je ta obrnil na EPC Slovenija. EPC Slovenija je posredovano pritožbo pregledal in jo s privolitvijo potrošnika posredoval na EPC Španija, ki je agencijo pozval k spoštovanju veljavne evropske zakonodaje in k rešitvi posredovane pritožbe.

  V aprilu je bila tudi v Španiji uveljavljena interventna zakonodaja na področju paketnih potovanj, ki pa je še zmeraj omogočala izbiro med povračilom kupnine in vavčerjem za odpovedana potovanja zaradi koronavirusa. Potrošnik nas je maja obvestil, da je prejel nakazilo celotne kupnine potovanja v višini 791 €, s čimer se je primer tudi uspešno zaključil.