Η Αστυνομία, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, θα σας ενημερώσει, για το δικαίωμα σας να λάβετε, τις ακόλουθες πληροφορίες:
Σε περίπτωση που κατοικείτε σε άλλο κράτος μέλος, η Κυπριακή Αστυνομία με σκοπό να μειώσουν τις δυσκολίες που σχετίζονται με την οργάνωση της διαδικασίας λαμβάνει κατάθεση από εσάς, αμέσως μετά την καταγγελία της αξιόποινης πράξης.
Σε περίπτωση που η αξιόποινη πράξη τελέστηκε στη Δημοκρατία αλλά έχετε την κατοικία σας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους της κατοικίας σας, νοουμένου ότι αδυνατείτε να το πράξετε στην Κύπρο ή, σε περίπτωση κακουργήματος, εάν δεν επιθυμείτε να το πράξετε στην Κύπρο.
Σε περίπτωση που υποβάλετε καταγγελία στην Κυπριακή Αστυνομία για την τέλεση αξιόποινης πράξης που τελέστηκε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., η Κυπριακή Αστυνομία, εφόσον δεν έχει ασκηθεί η αρμοδιότητα να κινήσουν διαδικασίες, διαβιβάζουν την καταγγελία στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους τέλεσης της αξιόποινης πράξης.
Όταν καταγγείλετε στην Αστυνομία τη διάπραξη σε βάρος σας αξιόποινης πράξης θα σας παρασχεθούν οι πιο κάτω πληροφορίες ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται η καταγγελία σας:
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη και δεν κατανοείτε ή δεν μιλάτε Ελληνικά, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας σε γλώσσα που κατανοείτε με την αναγκαία γλωσσική βοήθεια.
Επίσης, η Αστυνομία διασφαλίζει ότι σας παρέχεται δωρεάν:
Πρόσθετα εάν είσαι παιδί η πληροφόρηση από τις Υπηρείσες Κοινωνικής Ευημερίας σου δίνεται σε γλώσσα κατανοητή (με χρήση διερμηνέα, αν χρειάζεται) βάσει της ηλικίας και ωριμότητας σου. Εάν είσαι άτομο με αναπηρία η πληροφόρηση σου δίνεται με τρόπο που να μπορείς να την κατανοήσεις (π.χ. στη νοηματική γλώσσα).
Οι πιο κάτω φορείς παρέχουν στήριξη στα θύματα:
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικές Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέχουν στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των θυμάτων αξιόποινης πράξης:
H Αστυνομία θα σας παραπέμψει σε κρατικές ή άλλες υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας, εάν κριθεί αναγκαίο και θα σας ενημερώσει για τις πιο πάνω υπάρχουσες υπηρεσίες:
Τα μέλη της Αστυνομίας τηρούν τις πρόνοιες του Συντάγματος, της νομοθεσίας και του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας, τα οποία διασφαλίζουν τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής σας ζωής και την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται η δημοσίευση ή η με οποιοδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ονόματος ή του περιεχομένου της κατάθεσης σας.
Η επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τις διατάξεις ειδικής νομοθεσίας, οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Ναι. Μετά την καταγγελία σου στην Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μεριμνούν για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες σου, περιλαμβανομένων και υπηρεσιών που παρέχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δυνατόν να παρέχουν ειδική υποστήριξη.
Η Αστυνομία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία σας, ειδικότερα σε περιπτώσεις που υπάρχουν ειδικές ανάγκες προστασίας. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την φύση/περιστάσεις του εγκλήματος, τα προσωπικά χαρακτηριστικά σας και τις ειδικές ανάγκες προστασίας, μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στα διάφορα στάδια της πορείας της ποινικής διαδικασίας ως εξής:
(1) Ένταξη του θύματος στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων υπό τον έλεγχο και εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα
Κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα μπορείτε να ενταχθείτε σε σχέδιο προστασίας μαρτύρων, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Αστυνομία για διασφάλιση της προσωπικής σας ασφάλειας, καθώς επίσης και της οικογένειας σας εφόσον κριθεί αναγκαίο.
(2) Προστασία θύματος κατά την ποινική έρευνα:
Κατά τη ποινική έρευνα:
(3) Προστασία του θύματος με ειδικές ανάγκες προστασίας κατά την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας:
Σε περίπτωση που αναγνωρίζεστε ως θύμα με ειδικές ανάγκες προστασίας έχετε στη διάθεση σας τα ακόλουθα:
Συγκεκριμένα στις πιο κάτω περιπτώσεις:
Αν είστε θύμα βίας στην οικογένεια:
Αν είστε παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης:
Αν είστε θύμα εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων:
Η Αστυνομία, είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας που μπορεί να σας προσφέρει προστασία. Εάν κριθεί αναγκαίο η Αστυνομία συνεργάζεται με άλλους αρμόδιους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την διασφάλιση της προστασίας σας.
Θα τύχετε ατομικής αξιολόγησης από την Αστυνομία με σκοπό:
(α) τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών προστασίας σας και
(β) τη λήψη απόφασης κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επωφεληθείτε από ειδικά μέτρα κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, λόγω ιδιαίτερου κινδύνου να υποστείτε δευτερογενή και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντεκδίκηση.
Η ατομική αξιολόγηση σας διενεργείται με τη στενή συμμετοχή σας και κατά τη διενέργεια της λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες σας, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας σας για τη μη λήψη ειδικών μέτρων.
Η ατομική αξιολόγηση περιλαμβάνει και τις πτυχές της δευτερογενούς και επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης για να διασφαλιστεί ότι δε θα υποστείται δευτερογενή ή/και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση από τους φορείς της ποινικής δικαιοσύνης.
Στα πολύ ευάλωτα θύματα παρέχεται η πιο κάτω προστασία:
(1) Ένταξη του θύματος στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων υπό τον έλεγχο και εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα
Κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα μπορείτε να ενταχθείτε σε σχέδιο προστασίας μαρτύρων το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Αστυνομία για διασφάλιση της προσωπικής σας ασφάλειας, καθώς επίσης και της οικογένειας σας εφόσον κριθεί αναγκαίο.
(2) Προστασία θύματος κατά την ποινική έρευνα:
Κατά τη ποινική έρευνα:
(3) Προστασία του θύματος με ειδικές ανάγκες προστασίας κατά την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας:
Σε περίπτωση που αναγνωρίζεστε ως θύμα με ειδικές ανάγκες προστασίας έχετε στη διάθεση σας τα ακόλουθα:
Αν είστε ανήλικος/η διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον σας, το οποίο αξιολογείται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βαθμό ωριμότητας, τις απόψεις, τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας.
Συνεπώς αν είστε ανήλικος/η, έχετε μερικά επιπλέον δικαιώματα:
Κατά τις συνεντεύξεις σας συνοδεύεστε από τον νόμιμο εκπρόσωπό σας ή ενήλικα της επιλογής σας, εκτός αν έχει εκδοθεί αιτιολογημένη απόφαση για το αντίθετο σχετικά με το πρόσωπο αυτό.
Οι συνεντεύξεις σας διεξάγονται:
Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη, από τις πιο κάτω υπηρεσίες Υποστήριξης θυμάτων:
Ο νόμος σας παρέχει το αγώγιμο δικαίωμα αποζημίωσης κατά του δράστη. Μπορείτε, επίσης να αποταθείτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για να λάβετε πληροφορίες που αφορούν το δικαίωμα σας σε αποζημίωση.
Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη, από τις πιο κάτω υπηρεσίες Υποστήριξης θυμάτων:
Δεν υπάρχει στην Κύπρο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με υπηρεσίες διαμεσολάβησης.
Η νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα σου είναι
Μπορείτε να βρείτε τη νομοθεσία που αφορά τα δικαιώματα σας στην πιο κάτω ιστοσελίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου: http://www.cylaw.org/
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας σε Αστυνομικό Σταθμό. Η διερεύνηση της καταγγελίας σας αρχίζει με την υποβολή παραπόνου και λήψη γραπτής κατάθεσης από εσάς.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της υπόθεσης σας από το μέλος της Αστυνομίας (ανακριτή) που διερευνά την καταγγελία σας. Μετά την καταχώρηση της υπόθεσης σας ενώπιον Δικαστηρίου μπορείτε να λάβετε πληροφόρηση για την πορεία της υπόθεσης σας από το λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζεται την υπόθεση σας στο Δικαστήριο.
Μπορείτε να λάβετε δωρεάν νομική αρωγή για διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο Νόμο που προνοεί για Παροχή Δωρεάν Νομικής Αρωγής, σε διαδικασίες για καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαδικασίες για καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει οποιαδήποτε:
(α) Πολιτική διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου σε οποιοδήποτε στάδιο, που εγείρεται εναντίον της Δημοκρατίας για ζημιά που υπέστη πρόσωπο συνεπεία καθορισμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή
(β) ποινική διαδικασία η οποία εγείρεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, σε περιπτώσεις όπου το υπό εκδίκαση αδίκημα αφορά καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η νομική αρωγή που παρέχεται σύμφωνα με τον πιο πάνω Νόμο:
(α) Στην περίπτωση πολιτικής διαδικασίας που εγείρεται στη Δημοκρατία ή ποινικής διαδικασίας, περιλαμβάνει συμβουλή, βοήθεια και αντιπροσώπευση, και
(β) σε περίπτωση πολιτικής διαδικασίας που εγείρεται εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει μόνο συμβουλή.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις παραβιάσεις των οποίων ο πιο πάνω Νόμος έχει εφαρμογή, είναι αυτά που διασφαλίζονται από:
(α) Το Μέρος II του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας
(β) τον περί της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κυρωτικό) Νόμο του 1962
(γ) τους περί της Συμβάσεως περί της Εξαλείψεως Πάσης Μορφής Φυλετικής Διακρίσεως (Κυρωτικό) Νόμους του 1967 έως 1995
(δ) τον περί των Διεθνών Συμφώνων (Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα) (Κυρωτικό) Νόμο του 1969
(ε) τον περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Κυρωτικό) Νόμο του 1989
(στ) τους περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Κυρωτικό) Νόμους του 1990 και του 1993
(ζ) τον περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας (Κυρωτικό) Νόμο του 1985
(η) τον περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Κυρωτικό) Νόμο του 1990.
Δωρεάν νομική αρωγή ενδέχεται να παραχωρηθεί σε:
Επιπρόσθετα, κάθε παιδί το οποίο είναι θύμα σε σχέση με οποιοδήποτε από τα αδικήματα που περιγράφονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο, ανεξάρτητα από την προθυμία του να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, για την ποινική έρευνα, δίωξη ή δίκη, έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε νομικές συμβουλές σύμφωνα με τον περί Δικηγόρων Νόμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και σε περίπτωση που δεν έχει επαρκείς πόρους έχει δικαίωμα σε δωρεάν νομική αρωγή ανεξάρτητα από τις διατάξεις του περί Νομικής Αρωγής Νόμο.
Σε περίπτωση που το παιδί θύμα δικαιούται συνήγορο, δικαιούται να έχει νομικές συμβουλές και νομικό εκπρόσωπο, ο οποίος ενεργεί εξ ονόματος του, σε διαδικασίες όπου υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του παιδιού θύματος και των δικαιούχων της γονικής μέριμνας.
Κάθε πρόσωπο, το οποίο είναι θύμα σε σχέση με οποιοδήποτε από τα αδικήματα που περιγράφονται στον περί πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των θυμάτων Νόμο, ανεξάρτητα από την προθυμία του να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, για την ποινική έρευνα, δίωξη ή δίκη, έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε νομικές συμβουλές σύμφωνα με τον περί Δικηγόρων Νόμο, και σε περίπτωση που δεν έχει επαρκείς πόρους έχει δικαίωμα σε δωρεάν νομική αρωγή σύμφωνα με τον περί Νομικής Αρωγής Νόμο.
Για την παραχώρηση δωρεάν νομικής αγωγής απαιτείται η υποβολή γραπτής αίτησης στο Δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προς εκδίκαση η υπόθεση σας. Το Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό παροχής δωρεάν νομικής αρωγής αφού λάβει υπόψη τα πιο κάτω:
(α) Την κοινωνικοοικονομική έκθεση του Γραφείου Ευημερίας στην οποία περιγράφεται η οικονομική κατάσταση σας, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σας, οι απολαβές σας, οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα σας, από εργασία ή άλλες πηγές, τα έξοδα για τις βασικές ανάγκες σας και τις ανάγκες της οικογένειας σας, καθώς επίσης και άλλες υποχρεώσεις και ανάγκες σας
(β) Τη σοβαρότητα της υπόθεσης ή άλλων περιστάσεων της υπόθεσης για να αποφασίσει κατά πόσο είναι επιθυμητό για το συμφέρον της δικαιοσύνης να τύχετε δωρεάν νομικής αρωγής για την προετοιμασία και το χειρισμό της υπόθεσης σας.
Ο δικαιούχος δωρεάν νομικής αρωγής, έχει δικαίωμα επιλογής του δικηγόρου που θα του προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή από δικηγόρους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος δεν υποδεικνύει δικηγόρο της επιλογής του, το Δικαστήριο διορίζει δικηγόρο από τον κατάλογο δικηγόρων, ο οποίος καταρτίζεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Η Δημοκρατία θα καταβάλει σε εσάς τα υπό του Νόμου προνοούμενα έξοδα. Μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για τον τρόπο και τους όρους επιστροφής των εξόδων από τους Επαρχιακούς Κλάδους Εισαγγελίας της Αστυνομίας.
Μπορείτε να ζητήσετε να σας παραχωρηθεί αιτιολογημένη απόφαση από την Αστυνομία σε περίπτωση μη προώθησης ή περάτωσης της έρευνας ή άσκησης ποινικής δίωξης κατά του δράστη.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στη δίκη υπό την ιδιότητα του μάρτυρα της Κατηγορούσας Αρχής και να δώσετε μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση σας.
Στα πλαίσια εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης διατηρείτε την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας. Εάν εγείρετε αγωγή για αποζημιώσεις εναντίον του δράστη, διατηρείτε την ιδιότητα του ενάγοντος, στα πλαίσια εκδίκασης της αγωγής.
Ως μάρτυρας κατηγορίας έχετε υποχρέωση να καταθέσετε ενώπιον του Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση σας. Στα πλαίσια της αγωγής μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας από τον δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση σας ενώπιον του Αστικού Δικαστηρίου.
Μέσα στα πλαίσια της κατάθεσης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά τη διάρκεια της δίκης μπορείτε να διαβάσετε και να υιοθετήσετε την κατάθεση που δώσατε στην Αστυνομία στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης και να καταθέσετε τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία παραδώσατε στην Αστυνομία στο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να δηλώσετε ή να καταθέσετε οτιδήποτε πέραν της κατάθεσης σας ή των αποδεικτικών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή της Αστυνομίας τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζεται την υπόθεση σας ενώπιον του Δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης η κατηγορούσα Αρχή θα σας ενημερώσει για το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης και τη φύση των κατηγοριών κατά του δράστη. Επίσης, εφόσον το ζητήσετε θα σας ενημερώσει για οποιαδήποτε οριστική απόφαση εκδοθείσα στη δίκη.
Δεν έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα Δικαστικά αρχεία.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Δεν διατηρείτε το δικαίωμα προσφυγής κατά της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου. Δικαίωμα προσφυγής έχει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
Η καταδικαστική απόφαση μπορεί να τύχει αξιοποίησης από το δικηγόρο σας μέσα στα πλαίσια αγωγής για αποζημίωση εναντίον του δράστη.
Μετά τη δίκη έχετε δικαίωμα υποστήριξης ή/και προστασίας για εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις ανάγκες σας κατά το δεδομένο χρόνο.
Εφόσον το ζητήσετε, μπορείτε να ενημερωθείτε από την Αστυνομία για την ποινή που έχει επιβληθεί στο δράστη από το Δικαστήριο.
Μπορείτε να λάβετε πληροφόρηση, εφόσον το ζητήσετε, για:
(α) Την αποφυλάκιση ή την απόδραση του προφυλακισθέντος, κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος για αξιόποινη πράξη που σας αφορά,
(β) τυχόν σχετικά μέτρα που αποφασίζονται για την προστασία σας, σε περίπτωση αποφυλάκισης ή απόδρασης του προφυλακισθέντος, κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος για αξιόποινη πράξη που σας αφορά.
Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω πληροφορίες μπορεί να μην σας δοθούν εάν υπάρχει ενδεχόμενος ή διαπιστωμένος κίνδυνος βλάβης του δράστη
Δεν έχετε δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν την αποφυλάκιση ή αναστολή της ποινής του δράστη.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης καταχώρησης αγωγής στο Δικαστήριο κατά του δράστη για το αδίκημα που διαπράχθηκε εναντίον σας. Μπορείτε να αποταθείτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για πληροφορίες που αφορούν το δικαίωμα σας σε αποζημίωση.
Παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει θεσμικό αγώγιμο δικαίωμα αποζημιώσεων κατά παντός υπευθύνου, για τα διαπραχθέντα σε βάρος του ποινικά αδικήματα που προβλέπονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, ο οποίος υπέχει αντίστοιχη αστική ευθύνη για την καταβολή ειδικών και γενικών αποζημιώσεων προς τα θύματά του.
Οποιοδήποτε πρόσωπο είναι θύμα κατά την έννοια του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των θυμάτων Νόμο έχει θεσμικό αγώγιμο δικαίωμα αποζημιώσεων κατά παντός υπευθύνου, για τα διαπραχθέντα σε βάρος του ποινικά αδικήματα δυνάμει του πιο πάνω Νόμου και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, ο οποίος υπέχει αντίστοιχη αστική ευθύνη για την καταβολή ειδικών και γενικών αποζημιώσεων προς τα θύματά του, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε καθυστερημένων οφειλών από την εκμετάλλευση της εργασίας του θύματος.
Σε περίπτωση μη καταβολής της αποζημίωσης από το δράστη μπορείτε να αποταθείτε στο Δικαστήριο, μέσω του δικηγόρου σας, και να ζητήσετε την έκδοση διατάγματος, το οποίο να διατάσσει τον καταδικασθέντα να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση και σε περίπτωση παράληψης να το πράξη να υπόκειται σε άμεση σύλληψη και φυλάκιση.
Δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στη νομοθεσία, η οποία να διέπει το θέμα προκαταβολής από το Κράτος.
Καταβάλλονται από το Κράτος αποζημιώσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στο περί Αποζημίωσης Θυμάτων Βίαιων Εγκλημάτων Νόμο του 1997, Ν.51(Ι)/97, σε θύματα βίαιων εγκλημάτων ή σε εξαρτώμενους από αυτά, στις περιπτώσεις όπου:
(α) Το θύμα ή οι εξαρτώμενοι δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο, να εξασφαλίσουν αποζημίωση από το δράστη και
(β) δεν παρέχεται αποζημίωση από άλλες πηγές, ή η αποζημίωση που παρέχεται είναι μικρότερη από την αποζημίωση που προνοείται στον υπό αναφορά Νόμο:
Η αποζημίωση δυνάμει του πιο πάνω Νόμου καταβάλλεται ακόμη και αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ή τιμωρηθεί:
Όταν η αποζημίωση που διατίθεται από άλλες πηγές είναι μικρότερη από την αποζημίωση όπως προσδιορίζεται στον πιο πάνω Νόμο, το Κράτος συμπληρώνει τη διαφορά.
Στον υπό αναφορά Νόμο αναφέρονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες δεν καταβάλλεται η πιο πάνω αποζημίωση και τι περιλαμβάνουν οι αποζημιώσεις σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι θα πρέπει να καταβληθούν.
Βίαιο έγκλημα σημαίνει κάθε αδίκημα που διαπράττεται στην Κυπριακή Δημοκρατία εκ προθέσεως και ενέχει το στοιχείο της βίας και από το οποίο προκαλείται άμεσα θάνατος, σοβαρή σωματική βλάβη ή κλονισμός της υγείας και περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα πιο κάτω αδικήματα, από το οποίο προκαλείται άμεσα θάνατος, σοβαρή σωματική βλάβη ή κλονισμός της υγείας:
Φόνος εκ προμελέτης: (Άρθρα 203 και 204), Απόπειρα φόνου: (Άρθρο 214), Βιασμός: (Άρθρο 144), Απόπειρα βιασμού: (Άρθρο 146), Απαγωγή: (Άρθρο 148), Απαγωγή θήλεος ηλικίας κάτω των δεκαέξι ετών: (Άρθρο 149), Πράξεις που αποσκοπούν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης: (Άρθρο 228), Βαριά σωματική βλάβη: (Άρθρο 231), Απόπειρα σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες: (Άρθρο 232) Κακόβουλη χορήγηση δηλητηρίου: (Άρθρο 233), Τραυματισμός: (Άρθρο 234), Επίθεση προκαλούσα σωματική βλάβη: (Άρθρο 243), Άλλες επιθέσεις: (Άρθρο 244), Αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας: (Άρθρα 245-254), Εμπρησμός: (Άρθρο 315).
Η αίτηση για αποζημίωση δυνάμει του πιο πάνω Νόμου υποβάλλεται στο Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και εν πάση περιπτώσει όχι μετά την παρέλευση δύο χρόνων αφότου προκλήθηκε η σωματική βλάβη ή ο κλονισμός της υγείας ή επήλθε θάνατος, ανάλογα με την περίπτωση.
Η αίτηση συνοδεύεται από αστυνομική έκθεση και ιατρικό πιστοποιητικό και οποιαδήποτε άλλα σχετικά έγγραφα που θα διευκολύνουν την εξέταση της. Ο Διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε κατά την κρίση του επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία προς το σκοπό, μεταξύ άλλων, όπως εξακριβωθεί ότι δεν κατεβλήθη ή δε θα καταβληθεί αποζημίωση από άλλη πηγή, περιλαμβανομένης ένορκης δήλωσης από μέρους του αιτητή.
Η πληρωμή αποζημίωσης στο θύμα δεν εξαρτάται από την καταδίκη του δράστη. Αποφασίζεται από το Δικαστήριο που εκδικάζει την αγωγή, η οποία είναι ανεξάρτητη διαδικασία και δεν σχετίζεται με την έκβαση της ποινικής υπόθεσης.
Δεν μπορείτε να πάρετε πληρωμή έκτακτης ανάγκης όπως αναφέρεται πιο πάνω καθότι δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στη νομοθεσία.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Αστυνομία………199/1460
Πρώτες Βοήθειες Κρατικών Νοσοκομείων
Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας
Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη θυμάτων
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν οι πιο κάτω τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας:
1460 - Η γραμμή του πολίτη
1440 - Για βία στην Οικογένεια
1498 - Υπηρεσία Άμεσης βοήθειας για τα ναρκωτικά
116111 - Για στήριξη παιδιών και εφήβων
116000 - Για εξαφανίσεις Παιδιών
Η στήριξη θυμάτων από τις Κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και από τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς παρέχεται δωρεάν.
Μπορείτε να λάβετε την πιο κάτω υποστήριξη από τις κρατικές Υπηρεσίες:
Εάν είσαι θύμα βίας στην οικογένεια, παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή θύμα εμπορίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα σε ενημερώσουν για τα δικαιώματα σου και θα σου παρέχουν στήριξη καθώς επίσης θα σε συνδέσουν με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και μη κρατικούς οργανισμούς για τον περαιτέρω χειρισμό της περίπτωσης σου και στήριξη. Εάν το συμφέρον σου συγκρούεται με αυτό των γονέων σου, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία σου.
Μπορείτε να λάβετε τα πιο κάτω είδη υποστήριξης από μη κρατικούς οργανισμούς:
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.